środa, 4 lipca 2012

Lekki Sernik Na Zimno


Przyszły na prawdę wielkie upały i zapewne każdy chciałby piekarnik omijać z daleka... 
A co zrobić, kiedy jednak najdzie nas ochota na coś słodkiego i pysznego? 
Warto wypróbować ten przepis - sernik na zimno z serków homogenizowanych, 
z galaretką i mrożonymi tegorocznymi truskawkami.
Zaspokoi nasz apetyt na deser, a jednocześnie jest lekki i bezpieczny dla figury ;) 
Masa serowa jest niesamowicie pyszna i delikatna, a owoce dopełniają smaku i orzeźwiają.
Polecam wypróbować ten przepis również z innymi owocami, np. jagodami 
z galaretką leśną lub brzoskwiniami z galaretką pomarańczową. 
 Smacznego!

Składniki:
  • 400 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 szklanki wody wrzącej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • biszkopty okrągłe*
  • galaretka truskawkowa
  • połówki truskawek

We wrzątku rozpuścić żelatynę. W misce umieścić serek homogenizowany, mleko, cukier. 
Miksować wszystko na wysokich obrotach dodając cienkim strumieniem żelatynę, ucierać wszystko ­ przez około 5 minut.
Na spód tortownicy ułożyć biszkopty (ja miałam tylko formę o średnicy ok. 26-27 cm, jednak była ona trochę za duża na tą porcję - sernik wyszedł dość niski, dlatego radzę użyć mniejszej, np.22cm:) ,  wylać masę. Odstawić do stężenia na około 1 godzinę.
Galaretkę rozpuścić w 250-300 ml wody i odstawić w chłodne miejsce. Na masie ułożyć truskawki – rozcięciem do góry. Ostudzoną, tężejącą galaretką wylać na truskawki.
Wstawić do lodówki na parę godzin.


* zamiast biszkoptów można upiec niski biszkopt i po ostudzeniu postępować dalej tak jak w przepisie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz