Przyszły na prawdę wielkie upały i zapewne każdy chciałby piekarnik omijać z daleka...
A co zrobić, kiedy jednak najdzie nas ochota na coś słodkiego i pysznego?
Warto wypróbować ten przepis - sernik na zimno z serków homogenizowanych,
z galaretką i mrożonymi tegorocznymi truskawkami.
Zaspokoi nasz apetyt na deser, a jednocześnie jest lekki i bezpieczny dla figury ;)
Masa serowa jest niesamowicie pyszna i delikatna, a owoce dopełniają smaku i orzeźwiają.
Polecam wypróbować ten przepis również z innymi owocami, np. jagodami
z galaretką leśną lub brzoskwiniami z galaretką pomarańczową.
Smacznego!
Składniki:
- 400 g serka waniliowego homogenizowanego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/4 szklanki wody wrzącej
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- biszkopty okrągłe*
- galaretka truskawkowa
- połówki truskawek
We wrzątku rozpuścić żelatynę. W misce umieścić serek homogenizowany, mleko, cukier.
Miksować wszystko na wysokich obrotach dodając cienkim strumieniem żelatynę, ucierać wszystko przez około 5 minut.
Na spód tortownicy ułożyć biszkopty (ja miałam tylko formę o średnicy ok. 26-27 cm, jednak była ona trochę za duża na tą porcję - sernik wyszedł dość niski, dlatego radzę użyć mniejszej, np.22cm:) , wylać masę. Odstawić do stężenia na około 1 godzinę.
Galaretkę rozpuścić w 250-300 ml wody i odstawić w chłodne miejsce. Na masie ułożyć truskawki – rozcięciem do góry. Ostudzoną, tężejącą galaretką wylać na truskawki.
Wstawić do lodówki na parę godzin.
Na spód tortownicy ułożyć biszkopty (ja miałam tylko formę o średnicy ok. 26-27 cm, jednak była ona trochę za duża na tą porcję - sernik wyszedł dość niski, dlatego radzę użyć mniejszej, np.22cm:) , wylać masę. Odstawić do stężenia na około 1 godzinę.
Galaretkę rozpuścić w 250-300 ml wody i odstawić w chłodne miejsce. Na masie ułożyć truskawki – rozcięciem do góry. Ostudzoną, tężejącą galaretką wylać na truskawki.
Wstawić do lodówki na parę godzin.
* zamiast biszkoptów można upiec niski biszkopt i po ostudzeniu postępować dalej tak jak w przepisie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz