Wiem, wiem - taki upał, a ja serwuję gorące bułeczki :)
Ale cóż poradzić, gdy ma się ochotę na taki cynamonowy smakołyk,
a do tego prawie jak z fińskiej piekarni!
Oto przepis na bułeczki drożdżowe rodem z Finlandii, w których nadzieniem jest nic innego jak cynamon.
Delikatnie chrupiące z wierzchu,a mięciutkie w środku.
Idealne z mlekiem lub kawą na śniadanie.
Bardzo pyszne, warto dla nich włączyć piekarnik :) Smacznego
Składniki na około 12 sztuk:
- 1∕2 kg mąki (ja użyłam trochę więcej)
- 275 ml mleka ciepłego
- 9 dag margaryny roztopionej
- 4-5 łyżek cukru
- szczypta cynamonu lub kardamonu
- 2 dag drożdży
- szczypta soli
- 1 małe jajko
Na nadzienie:
- cynamon
- miękkie masło
- cukier brązowy (ja użyłam zwykłego)
oraz jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Drożdże rozrobić z 1∕2 szklanki mleka i 1 łyżką cukru. W misce umieścić pozostałe składniki na ciasto, dodać rozczyn i wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na około 1,5 godziny, aż podwoi objętość. Gdy ciasto wyrośnie, to jeszcze chwilę je wyrobić i przenieść na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na prostokąt (długość powinna być około 2,5 raza większa od szerokości) o grubości około 7 mm. Posmarować masłem, posypać obficie brązowym cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 6 cm kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut do zbrązowienia. Studzić na kratce.
Posypać cukrem pudrem.
Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut do zbrązowienia. Studzić na kratce.
Posypać cukrem pudrem.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony mojewypieki.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz