Kto się nie zmaga czasem z opadającymi na dno podczas pieczenia owocami..?
Jest na to rada. Wystarczy upiec to ciasto i problem z głowy :)
Dzięki swej gęstej konsystencji żaden owoc już nie opadnie.
A do tego ciasto jest niesamowicie pyszne i aromatyczne dzięki dodatkowi budyniu waniliowego. Polecam i smacznego! :)
Składniki:
- 10 dag margaryny (w oryginale masło)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 4/3 szklanki mąki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 3/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 7-8 śliwek wydrylowanych, pokrojonych w ćwiartki (lub każde inne owoce, na jakie macie ochotę)
- cukier i manna do posypania (w oryginale cukier perłowy)
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierać. Dodać
aromat i zmiksować.
Do utartej masy dodawać na przemian przesiane suche składniki i śmietanę, w 3 turach, miksując tylko do połączenia. Ciasto będzie gęste.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć natłuścić i posypać manną. Przełożyć ciasto do formy. Na wierzchu poukładać tuż obok siebie śliwki rozcięciami ku górze.
Wcisnąć mocno. Posypać cienką warstwą manny, jeśli owoce mają dużo soku.
Piec w 180oC około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Posypać zwykłym cukrem, cukrem pudrem lub cukrem perłowym.
Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierać. Dodać
aromat i zmiksować.
Do utartej masy dodawać na przemian przesiane suche składniki i śmietanę, w 3 turach, miksując tylko do połączenia. Ciasto będzie gęste.
Formę o średnicy 22 cm wyłożyć natłuścić i posypać manną. Przełożyć ciasto do formy. Na wierzchu poukładać tuż obok siebie śliwki rozcięciami ku górze.
Wcisnąć mocno. Posypać cienką warstwą manny, jeśli owoce mają dużo soku.
Piec w 180oC około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Posypać zwykłym cukrem, cukrem pudrem lub cukrem perłowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz