Bardzo smaczne i apetycznie pachnące bułeczki z dodatkiem cebuli.
Nie wahajcie się dodać jej więcej niż w przepisie.
Są to moje ulubione bułki i bardzo często do nich wracam. Polecam.
Smacznego :)
Składniki:
- 5 1⁄2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 2,4 dag drożdży lub 12g drożdży instant
- 1 1⁄2 szklanki wody ciepłej
- 1⁄2 szklanki mleka ciepłego
- 3-4 średnie cebule
- 1 łyżka miękkiego lub roztopionego masła (ja dodaję oleju)
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
Cebule pokroić z grubsza i zemleć w blenderze. Mleko, wodę, cukier, sól i masło wymieszać razem. Drożdże instant połączyć z mąką (ze świeżych zrobić rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać mleko, wodę i cebulę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką (nie
więcej niż pół szklanki). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykryte ściereczką.
Następnie ciasto wyrobić, podzielić na około 25 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić na 30 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w 200 stopniach. Studzić na kratce.
więcej niż pół szklanki). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykryte ściereczką.
Następnie ciasto wyrobić, podzielić na około 25 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić na 30 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w 200 stopniach. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz