czwartek, 12 lipca 2012

Bułeczki Z Cebulą


Bardzo smaczne i apetycznie pachnące bułeczki z dodatkiem cebuli.
Nie wahajcie się dodać jej więcej niż w przepisie.
Są to moje ulubione bułki i bardzo często do nich wracam. Polecam. 
Smacznego :)

Składniki:
  • 5 1⁄2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2,4 dag drożdży lub 12g drożdży instant
  • 1 1⁄2 szklanki wody ciepłej
  • 1⁄2 szklanki mleka ciepłego
  • 3-4 średnie cebule
  • 1 łyżka miękkiego lub roztopionego masła (ja dodaję oleju)
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek


Cebule pokroić z grubsza i zemleć w blenderze. Mleko, wodę, cukier, sól i masło wymieszać razem. Drożdże instant połączyć z mąką (ze świeżych zrobić rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać mleko, wodę i cebulę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką (nie
więcej niż pół szklanki). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, przykryte ściereczką.
Następnie ciasto wyrobić, podzielić na około 25­ części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić na 30 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem  posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w 200 stopniach. Studzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz