Chrupiące, słonawe krakersy w sam raz do przegryzienia, gdy nagle dopadnie Was głód.
Dodatek żółtego sera nadaje charakterystyczny smak i zapach.
Jeśli lubicie słone przekąski, ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.
Przepis pochodzi z tego bloga. Cytuję za autorką:
Składniki na około 8 tuzinów:
- 2 szklanki mąki pszennej (ja zastąpiłam 1/3 szklanki mąką pszenną razową)
- 1 łyżeczka cukru (w oryginale 2 łyżeczki)
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 7,5 dag masła
- 12 dag startego na małych oczkach sera żółtego
- 1/2 szklanki zimnej wody
- sól do oprószenia
Wszystkie składniki zagnieść jak na ciasto kruche. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne i miękkie. Przykryć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1h.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia) ja wałkowałam na stolnicy na grubość ok 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać papier); im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy będą smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli to konieczne.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia) ja wałkowałam na stolnicy na grubość ok 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać papier); im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy będą smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli to konieczne.
Okrągłym nożem do pizzy pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą.
Piec w 220 stopniach przez 5 -10 min, w zależności od grubości krakersa lub upodobań. Powinny się zezłocić.
Piec w 220 stopniach przez 5 -10 min, w zależności od grubości krakersa lub upodobań. Powinny się zezłocić.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz