czwartek, 5 lipca 2012

Biscotti Kokosowe


Lubicie baaaardzo chrupiące ciasteczka? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was stworzony ;)
Biscotti to włoskie ciasteczka, które piecze się dwa razy, żeby uzyskać ten niezwykle kuszący efekt chrupania. 
Są łatwe w wykonaniu i można je piec z różnymi dodatkami, jakie macie aktualnie 
pod ręką - ja akurat miałam muesli i wiórki kokosowe. 
Wyszły bardzo smaczne, twardawe (takie jak lubię) i chrupiące jak żadne inne.  
Są na prawdę uzależniające. Można je dość długo przechowywać w szczelnym pojemniku. Polecam :)

Składniki na półtorej blaszki:
  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych zmiksowanych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1⁄2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 4 dag masła w temp. pok.
  • 2 jajka
  • 1⁄4 szklanki wiórków kokos.
  • 1 łyżka drobnych muesli (użyłam fitelli o smaku orzechowym z rodzynkami)
  • 1/3 szklanki otrębów pszennych
Suche składniki wymieszać (oprócz cukru). Masło ubić z cukrem, potem dodać jajka. Zagnieść ciasto. Uformować z niego wałek, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 st.C przez 20 minut. 
Następnie ostudzić i pokroić na 0,5 cm plasterki. Ułożyć na blasze lub kratce i piec dalej w 160 st.C na termoobiegu przez 15 minut (po 10 minutach odwracając na drugą stronę), a ostatnie 5­-10 minut w 100st.C. 
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz