sobota, 8 grudnia 2012

Waflowy Torcik Z Mlekiem W Proszku


Macie ochotę na coś słodkiego, pysznego i niewymagającego włączania piekarnika?
Myślę, że ten przepis będzie dla Was w sam raz :)
Z talerza zniknął w oka mgnieniu - i to chyba najlepsza rekomendacja.
Polecam i smacznego!


Masa ciemna:
  • 1⁄2 kostki margaryny
  • 1⁄2 opakowania mleka w proszku (niebieskiego)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1⁄2 szklanki cukru
  • 1⁄4 szklanki mleka
  • 8 małych herbatników
  • 1⁄4 wafla

Masa jasna:
  • 1⁄2 kostki margaryny
  • 1⁄2 opakowania mleka w proszku
  • 3 łyżki syropu amaretto
  • 3 łyżki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2­-3 łyżki wiórków kokosowych
  • 8 małych herbatników
  • 1⁄4 wafla
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

oraz:
  • 3 wafle


Przygotować tortownicę o średnicy 21­22 cm. Wykroić na każdym z 3 wafli krążki o takiej średnicy jak forma przykładając ją do wafla i obkrajając dookoła nożem. 

Jeden krążek waflowy położyć na spód tortownicy.

Masa ciemna:
Mleko w proszku wymieszać dokładnie w misce z kakao. W garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem i cukrem. Zagotować i od razu wyłączyć.
Mleko wymieszane z kakao przesiewać do garnka i wymieszać.
Dodać drobno pokruszone wafle i połamane herbatniki. Od razu wylać  do tortownicy i położyć drugi krążek waflowy, przycisnąć.

Masa jasna:
W garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem, amaretto i cukrem. Pod koniec dodać wiórki, zagotować i natychmiast wyłączyć ogień. Dodać przesiane mleko w proszku, wymieszać. Następnie dodać połamane herbatniki, pokruszony wafel i skórkę pomarańczową. Wymieszać i przełożyć łyżką do tortownicy. Przykryć ostatnim waflem i przycisnąć.
Pozostawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki na parę godzin.



przepis własny

5 komentarzy:

  1. mam pytanie. ilu gramowe ma być to mleko w proszku??

    OdpowiedzUsuń
  2. tradycyjna paczka 400-gramowa. Używam tego niebieskiego.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne :) ja do jasnej masy dodaje sheridan zamiast kokosowych wiórek ;)

    OdpowiedzUsuń