Macie ochotę na coś słodkiego, pysznego i niewymagającego włączania piekarnika?
Myślę, że ten przepis będzie dla Was w sam raz :)
Z talerza zniknął w oka mgnieniu - i to chyba najlepsza rekomendacja.
Polecam i smacznego!
Masa ciemna:
- 1⁄2 kostki margaryny
- 1⁄2 opakowania mleka w proszku (niebieskiego)
- 1,5 łyżki kakao
- 1⁄2 szklanki cukru
- 1⁄4 szklanki mleka
- 8 małych herbatników
- 1⁄4 wafla
Masa jasna:
- 1⁄2 kostki margaryny
- 1⁄2 opakowania mleka w proszku
- 3 łyżki syropu amaretto
- 3 łyżki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- 8 małych herbatników
- 1⁄4 wafla
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
oraz:
- 3 wafle
Przygotować tortownicę o średnicy 2122 cm. Wykroić na każdym z 3 wafli krążki o takiej średnicy jak forma przykładając ją do wafla i obkrajając dookoła nożem.
Jeden krążek waflowy położyć na spód tortownicy.
Masa ciemna:
Mleko w proszku wymieszać dokładnie w misce z kakao. W garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem i cukrem. Zagotować i od razu wyłączyć.
Mleko wymieszane z kakao przesiewać do garnka i wymieszać.
Dodać drobno pokruszone wafle i połamane herbatniki. Od razu wylać do tortownicy i położyć drugi krążek waflowy, przycisnąć.
Masa jasna:
W garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem, amaretto i cukrem. Pod koniec dodać wiórki, zagotować i natychmiast wyłączyć ogień. Dodać przesiane mleko w proszku, wymieszać. Następnie dodać połamane herbatniki, pokruszony wafel i skórkę pomarańczową. Wymieszać i przełożyć łyżką do tortownicy. Przykryć ostatnim waflem i przycisnąć.
Pozostawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki na parę godzin.
przepis własny
mam pytanie. ilu gramowe ma być to mleko w proszku??
OdpowiedzUsuńtradycyjna paczka 400-gramowa. Używam tego niebieskiego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pyszne :) ja do jasnej masy dodaje sheridan zamiast kokosowych wiórek ;)
OdpowiedzUsuń💐🌟🍀🍷🌼✨💙
OdpowiedzUsuń💐🌟🌼🍀💅💜
OdpowiedzUsuń