Kruche ciastka półfrancuskie przełożone dżemem truskawkowym, pomarańczowym
lub jakim tylko zapragniecie... Wykorzystałam tutaj ciasto z przepisu
na koperty z jabłkami z mojego starego zeszytu.
Z ciastem łatwo się pracuje, nie sprawia żadnych problemów.
Na prawdę wyborne. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają.
Smacznego! :)
Składniki na 3 blachy pojedynczych ciastek:
- 1 kostka masła (nie polecam zamieniać na margarynę)
- 3 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 szklanka śmietany 12%
- aromat waniliowy
Ponadto:
- dżem truskawkowy, pomarańczowy lub inny
- cukier puder
Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty, np. kółka, gwiazdki.
Upiec na złoty kolor w 170 -180 st. C. Ostudzić. Przełożyć ciastka dżemem.
Posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz