piątek, 29 czerwca 2012

Markizy Półfrancuskie Z Dżemem


Kruche ciastka półfrancuskie przełożone dżemem truskawkowym, pomarańczowym 
lub jakim tylko zapragniecie... Wykorzystałam tutaj ciasto z przepisu 
na koperty z jabłkami z mojego starego zeszytu. 
Z ciastem łatwo się pracuje, nie sprawia żadnych problemów.
Na prawdę wyborne. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają.
Smacznego! :)


Składniki na 3 blachy pojedynczych ciastek:
  • 1 kostka masła (nie polecam zamieniać na margarynę)
  •  3 szklanki mąki
  •  ½ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 12%
  •  aromat waniliowy

Ponadto:
  • dżem truskawkowy, pomarańczowy lub inny
  •  cukier puder

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty, np. kółka, gwiazdki. 
Upiec na złoty kolor w 170 -180 st. C. Ostudzić. Przełożyć ciastka dżemem.
Posypać z wierzchu cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz