niedziela, 15 lipca 2012

Drożdżówki Z Serem i Jagodami


Sezon na jagody w pełni, więc trzeba go wykorzystać maksymalnie :)
A najlepszym sposobem jest zrobienie jagodzianek, trochę mniej tradycyjnych, 
bo nie w postaci nadziewanych bułeczek, ale z dodatkiem twarożku, 
który bardzo dobrze się tu komponuje smakowo.
 Ja osobiście uwielbiam takie połączenie, a Wy? 
Przepis z tej  strony, dostosowany do mojej (mniejszej) blaszki. Smacznego! :)

Składniki dużą blachę:
  • 150 ml mleka, letniego
  • 3 dag masła 
  • 5 dag cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 28 dag maki pszennej
  • 5 g drożdży suchych lub 10 g drożdży świeżych

Masa serowa:
  • 20 dag twarożku śmietankowego
  • 1 łyżka masła miękkiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Ponadto:
  •  150-200 g jagód

Składniki na masę serową dobrze wymieszać widelcem.

Blachę o wymiarach ok. 10x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.
Mąkę wymieszać z drożdżami instant ( a jeśli używacie świeżych drożdży, to wcześniej
zrobić rozczyn), dodać sól oraz mleko wymieszane z pozostałymi składnikami.
Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości, około 1-1,5 godziny.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach
około 20x45 cm.
Rozwałkowane ciasto posmarować masą z białego sera, posypać jagodami. Ciasto złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku i pokroić ostrym nożem na 8­ części, które następnie należy układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (na 30 minut).
Piec w 200 stopniach przez około 25-­30 minut.



2 komentarze: