A najlepszym sposobem jest zrobienie jagodzianek, trochę mniej tradycyjnych,
bo nie w postaci nadziewanych bułeczek, ale z dodatkiem twarożku,
który bardzo dobrze się tu komponuje smakowo.
Ja osobiście uwielbiam takie połączenie, a Wy?
Przepis z tej strony, dostosowany do mojej (mniejszej) blaszki. Smacznego! :)
Składniki dużą blachę:
- 150 ml mleka, letniego
- 3 dag masła
- 5 dag cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 28 dag maki pszennej
- 5 g drożdży suchych lub 10 g drożdży świeżych
Masa serowa:
- 20 dag twarożku śmietankowego
- 1 łyżka masła miękkiego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
Ponadto:
- 150-200 g jagód
Składniki na masę serową dobrze wymieszać widelcem.
Blachę o wymiarach ok. 10x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.
Mąkę wymieszać z drożdżami instant ( a jeśli używacie świeżych drożdży, to wcześniej
zrobić rozczyn), dodać sól oraz mleko wymieszane z pozostałymi składnikami.
Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości, około 1-1,5 godziny.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach
około 20x45 cm.
Rozwałkowane ciasto posmarować masą z białego sera, posypać jagodami. Ciasto złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku i pokroić ostrym nożem na 8 części, które następnie należy układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (na 30 minut).
Piec w 200 stopniach przez około 25-30 minut.
Mąkę wymieszać z drożdżami instant ( a jeśli używacie świeżych drożdży, to wcześniej
zrobić rozczyn), dodać sól oraz mleko wymieszane z pozostałymi składnikami.
Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości, około 1-1,5 godziny.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach
około 20x45 cm.
Rozwałkowane ciasto posmarować masą z białego sera, posypać jagodami. Ciasto złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku i pokroić ostrym nożem na 8 części, które następnie należy układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (na 30 minut).
Piec w 200 stopniach przez około 25-30 minut.
walaaaaa, espectacular!!! se ve delicioso y muy esponjoso!!!
OdpowiedzUsuńclaro que si! gracias ;)
OdpowiedzUsuń