piątek, 27 lipca 2012

Ciasto Miodowe Z Masą Budyniową



Bardzo dobre, rozpływające się w ustach ciasto, które upiekłam dla siostry 
na pożegnanie z koleżankami z pracy - ponoć zostało zjedzone w błyskawicznym tempie :) 
I nic dziwnego, bo jak tu oprzeć się połączeniu czekoladowych placków z miodem, 
 biszkopta i masy budyniowej?...



Składniki:

Ciasto kakaowe:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 g margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą.  Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać żółtko i kontynuować ubijanie. Do mąki dodać margarynę, ubite jajko i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części i jedną przenieść na blaszkę o wymiarach 21x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w 180oC 15-­ 20 minut (u mnie zajęło to 16 minut). 
Powtórzyć tę czynność z drugą częścią, ostudzić.


Ciasto biszkoptowe: 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 21x33 cm i piec w 160 ­ -170oC przez około 30 minut. Ostudzić.


Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła miękkiego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy (16 g)

Z mąki ziemniaczanej, pszennej i mleka ugotować budyń: 1/2 szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia, wlewać powoli mleko z mąką, cały czas mieszając aż zgęstnieje, postawić z powrotem na na palnik i gotować ok. 1 ­- 2 minut). Budyń ostudzić. Masło  utrzeć na puszystą masę z cukrami. Dodawać po łyżce ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.


Złożenie:

Ciasto kakaowe – 1⁄2 masy budyniowej – biszkopt – 1⁄2 masy budyniowej –
ciasto kakaowe – polewa czekoladowa


Najlepiej wykonanie ciasta sobie rozłożyć na kilka dni: w pierwszy dzień upiec blaty, przykryć ściereczką, na drugi dzień zrobić masę i przełożyć nią ciasto, na trzeci dzień, godzinę lub dwie przed podaniem, polać polewą czekoladową.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz