poniedziałek, 9 lipca 2012

Sernik Na Zimno Z Jagodami


Są goście, a więc musi być ciasto:)
Przygotowałam zatem sernik w wersji "na zimno", 
żeby wyjść na przeciw tym niekończącym się upałom.
Jest on na bazie twarogu i jogurtu naturalnego oraz z mnóstwem świeżo zerwanych jagód. 
Z tą ilością cukru wyszedł jak dla mnie w sam raz, ale jeśli wolicie słodsze desery  
to radzę zwiększyć ilość cukru pudru. 
Bardzo dobry (jak też stwierdzili moi goście :), polecam. Smacznego!

Składniki na formę o średnicy ok.26-27cm:
  • 180 g biszkoptów
  • 4 dag masła miękkiego lub roztopionego
  • 20 dag twarogu półtłustego (zmielonego 2-krotnie) lub twarożku śmietankowego
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 serek homogenizowany waniliowy (150g)
  • 1/2 szklanki mleka 2%
  • 1 szklanka jagód
  • 5­-6 łyżek cukru pudru (lub więcej wedle uznania)
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody (nie może być wyczuwalnych grudek), ostudzić.
Biszkopty zmiksować w blenderze, wymieszać dobrze z masłem.
Przenieść do tortownicy, mocno wgnieść w dno formy rękami.
Pół szklanki jagód rozgnieść widelcem lub blenderem.
Twaróg, serek, jogurty i mleko zmiksować. Dodać cukier i cukier waniliowy, zmiksować. 
Ciągle miksując wlewać wąskim strumieniem rozpuszczoną żelatynę, a następnie dodać pół szklanki zmiażdżonych jagód. Wsypać pozostałe, całe, jagody i wymieszać łyżką. 
Przelać do tortownicy.
Wstawić do lodówki na parę godzin.



przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz