Tarta trochę inna niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni - najprościej rzecz ujmując
mamy tu inną (odwróconą) ilość ciasta i owoców.
Tego pierwszego jest znacznie więcej w porównaniu do owoców.
Należy zatem dodawać tu soczyste, lekko kwaskowate owoce, żeby tarta w całości
nie okazała się zbyt sucha.
Bardzo smaczny wypiek. Polecam i smacznego :)
Składniki:
- 1szklanka (140g) mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1∕2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/6 łyżeczki soli
- 1 duże jajko, lekko roztrzepane
- 3 łyżki (42g) masła lekko twardego
- soczyste kwaskowate śliwki zbyt słodkie śliwki nie nadają się
- kilka czereśni wydrylowanych
Formę na tartę 24cm wysmarować margaryną.
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól w misce. Dodać jajka i masło i za pomocą blendera – zmiksować. Ciasto jest gotowe, gdy przypomina szorstki, wilgotny piasek.
Wcisnąć ciasto równomiernie w dno formy.
Wydrylowane połówki śliwek (gdy śliwki są duże, można je pokroić na ćwiartki) i czereśni ułożyć na cieście, lekko dociskając, rozcięciem do góry (zostawić 1,5 cm przerwy od brzegu i mniejsze między owocami).
Piec 30-35 minut. Studzić 10 min w formie, potem wyjąć.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz