Rewelacyjne bułeczki na mące pszennej.
O niebo lepsze od tych sklepowych - z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem.
U mnie zagoszczą na stałe :) Smacznego!
Składniki na 12 bułek:
- 5-6 szklanek maki pszennej
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 płaska łyżka soli
- do posypania: 2 łyżeczki maku/sezamu lub 2 łyżki słonecznika/płatków owsianych
Do miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Dodać 2 szklanki mąki, wymieszać i przykryć miskę ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie roztopić masło i zostawić do lekkiego ostudzenia.
Odrobiną masła wysmarować dużą blachę.
Odrobiną masła wysmarować dużą blachę.
Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać do niego następne 3 szklanki mąki i sól. Wymieszać. Następnie przenieść na stolnicę i zagnieść około 5 minut, podsypując mąką, jeżeli będzie to konieczne. Pod koniec dodać ostudzone masło i wgnieść je dokładnie w ciasto.
Ciasto powinno być miękkie, gładkie i nie klejące się do rąk. Zrobić z niego wałek i podzielić na 12 równych części. Z każdej ulepić kulkę i położyć na blachę zachowując odstępy co najmniej 2 cm, gdyż znacznie urosną w czasie pieczenia. Każdą kulkę wygładzić ręką zwilżoną wodą i posypać makiem, sezamem, słonecznikiem lub płatkami owsianymi.
Można użyć innych składników lub w ogóle nie posypywać.
Odstawić do napuszenia. Rozgrzać piekarnik do 180°C, wstawić blachę z bułkami na
środkowy poziom na około 25-30 minut. Po upieczeniu powinny mieć złoty kolor.
środkowy poziom na około 25-30 minut. Po upieczeniu powinny mieć złoty kolor.
Z ciasta według tego przepisu można piec bułki o różnych kształtach: kajzerki, warkocze czy też długie paryskie bagietki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz