Dziś proponuję drożdżówki z nadzieniem do
wyboru: albo marmoladą truskawkową albo z budyniem.
Przepis na ciasto niestety nie pamiętam skąd pochodzi, gdyż
dawno go przepisywałam i siedział u mnie trochę w zeszycie,
a przypomniałam sobie o nim niedawno. Są bardzo smaczne :)
Przepis na baaardo dużo małych drożdżówek:
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 7 dag drożdży
- szczypta soli
- 1/3 1⁄2 szkl oleju
- 1 szkl mleka
- 15 łyżek wody
- marmolada, konfitura itp. (u mnie marmolada truskawkowa+ 2 łyżki konfitury wiśniowej+ 1 łyżecz. powideł śliwk.)
- ew. budyń domowy, wg przepisu: 3⁄4 szkl mleka zagotować z 3 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką masła; do 1/3 szkl mleka dodać 1 kopiastą łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę mąki pszennej. Ugotować budyń.
- cukier puder do posypania
- jajko roztrzepane do posmarowania
Ze składników wyrobić ciasto drożdżowe. Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Podzielić na 3 trzy części. Każdą rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Rozsmarować nadzienie zostawiając po dwa cm od krawędzi. Zwinąć jak roladę i pokroić na kawałki ok. 3-4 cm. Ułożyć na blasze w dużych odstępach, drewnianą łopatką na
śodku zrobić wgłębienie prawie do dna. Posmarować jajkiem.
śodku zrobić wgłębienie prawie do dna. Posmarować jajkiem.
Piec w 200 st.C przez ok. 1520 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Mi wyszło 4 blachy drożdżówek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz