Masa budyniowa:
- 700ml mleka
- 170g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 15g mąki pszennej
- 45g mąki ziemniaczanej
- 250g masła w temp. pokojowej
- 150g wiórków kokosowych
Do przełożenia:
- ok 220g herbatników kakaowych
- ok 200g podłużnych biszkoptów
- 300-350ml zaparzonej kawy mocnej
- 2-3 krople aromatu pomarańczowego
Wierzch:
- 1 puszka brzoskwiń lub moreli (820g)
- 2 galaretki pomarańczowe + 800ml gorącej wody
Do rondelka wlać około 400ml mleka, dodać cukier, cukier wanil., postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie
mąki, żółtka i rozmieszać, tak by nie było grudek. Ugotować budyń.
Budyń zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć połowę kokosowego kremu, wyrównać.
Kawę wymieszać z aromatem i dobrze maczać w niej biszkopty. Nasączone biszkopty układać na kremie
Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wstawić lodówki.
Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić, aż lekko zacznie tężeć.
Brzoskwinie osączyć, pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta
Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz