niedziela, 5 grudnia 2021

Ciasto Kokosowe-brzoskwiniowe

 


 

 

Masa budyniowa:

 

  • 700ml mleka
  • 170g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 15g mąki pszennej 
  •  45g mąki ziemniaczanej
  • 250g masła w temp. pokojowej
  • 150g wiórków kokosowych


Do przełożenia:

 

  • ok 220g herbatników kakaowych
  • ok 200g podłużnych biszkoptów
  • 300-350ml zaparzonej kawy mocnej
  • 2-3 krople aromatu pomarańczowego


Wierzch:

 

  • 1 puszka brzoskwiń lub moreli (820g)
  • 2 galaretki pomarańczowe + 800ml gorącej wody 

 


Do rondelka wlać około 400ml mleka, dodać cukier, cukier wanil., postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, żółtka i rozmieszać, tak by nie było grudek. Ugotować budyń.

 Budyń zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać, nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

 Masło ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodawać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.


 

 Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć  warstwę herbatników. Wyłożyć połowę kokosowego kremu, wyrównać.

Kawę wymieszać z aromatem i dobrze maczać w niej biszkopty. Nasączone biszkopty układać na kremie

Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wstawić lodówki.


Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić, aż lekko zacznie tężeć.

 Brzoskwinie osączyć, pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta

Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta, wyrównać i  wstawić do lodówki na całą noc.

 

żródło 

 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz