sobota, 29 września 2012

Dwukolorowe Ciasto Z Jabłkami I Kruszonką



 Kolejny przepis z jabłkami - w końcu mamy teraz na nie sezon. Poza tym 
ciągła dostawa antonówek od kochanej sąsiadki nieustannie inspiruje mnie
do wypróbowywania nowych przepisów :)
Dzisiejsza propozycja to połączenie ciasta ciemnego i jasnego uwieńczonego koroną z jabłek i kruszonki. 
Ciasto jest bardzo mięciutkie i wilgotne, a do tego bardzo smaczne. 
Polecam na niedzielne popołudnia dla gości. 
Pamiętajmy, że składniki na ciasto muszą być ogrzane do temperatury pokojowej, 
w celu uniknięcia zakalca.



Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 250g margaryny mlecznej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • szczypta soli


Składniki na kruszonkę:

  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 kopiaste łyżeczki mąki


Ponadto:
  • 5 jabłek
  • cynamon
  • cukier puder


Tortownicę o średnicy ok. 25-­26 cm wysmarować masłem i posypać manną.

Margarynę roztopić na małym ogniu w garnuszku.

Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dodawać stopniowo proszek
wymieszany z mąką, ciągle ubijając. Na końcu wlewać powoli ostudzoną margarynę i aromat migdałowy.
Ok. 1/4 ciasta (lub 1/3 - jeśli wolicie więcej ciasta kakaowego) odlać do oddzielnej miski i wymieszać z kakao.

Wszystkie składniki na kruszonkę rozcierać rękami do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.
Do tortownicy wylać ciemne ciasto i rozprowadzić równomiernie łyżką.
Następnie wylać jasne ciasto i też rozprowadzić przy pomocy łyżki. 
Na wierzch wysypać jabłka. Posypać równomiernie kruszonką i cynamonem.

Piec w 180 stopniach ok. 40 minut na środkowym poziomie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)



przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz