sobota, 8 września 2012

Kakaowe Ciasto Z Masą Śmietanowo-Kokosową i Malinami



Ostatnio miewam ochotę na ciasta czekoladowe.
 Poza tym miałam do dyspozycji maliny od sąsiadki, więc zdecydowałam się
 upiec na moje urodziny pyszne ciasto kakaowe przekładane masą na bazie kwaśnej śmietany, 
budyniu i kokosu. Maliny idealnie tu pasują, choć w oryginalnym przepisie
wykorzystano czerwone porzeczki. Polecam i smacznego! :)



Składniki na ciasto kakaowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny mlecznej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 4 białka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej (zapomniałam dodać, ale wszystko wyszło dobrze;)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 500 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dałam pół na pół z 12tką)
  • 1 szklanka malin


Spód tortownicy o średnicy 26 cm posmarować margaryną i posypać manną. Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i kakao a następnie dodać miękką margarynę i rozcierać je do chwili utworzenia się kruszonki.

Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Nie powinno ono sprawiać żadnych problemów.
Ciasto podzielić na pół ­ jedną włożyć do zamrażarki na godzinę, a drugą wylepić spód tortownicy i wstawić do lodówki na około 40 minut.

Po tym czasie ciasto podpiec w 200 stopniach około 15­-20 minut.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować na najwyższych obrotach około 3-­5 minut (do rozpuszczenia cukru). Następnie dodać śmietanę i budyń wymieszany z mąką i kokosem. Miksować na wolnych obrotach. Kiedy wszystkie składniki się połączą, masę wylać na podpieczony spód, a na niej delikatnie ułożyć maliny.
Wierzch posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.

Ciasto piec w 180 stopniach około 55-­60 minut.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.







źródło (przepis lekko zmodyfikowany)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz