sobota, 22 września 2012

Chlebek Kokosowy Z Nutellą



A dzisiaj mam do zaprezentowania ciasto, które łaczy dwa bardzo
smakowite i aromatyczne składniki: wiórki kokosowe.. i nutellę :) 
Trudno się temu oprzeć, prawda?
Ciasto jest mięciutkie, o dość gęstej konsystencji i niekłopotliwe 
w wykonaniu - nawet nie trzeba miksera! Bardzo polecam, warto wypróbować.


Składniki:

  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 ¼ szklanki mleka letniego
  • 7,5 dag masła/margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy lub cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru (dałam ¾)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżeczki nutelli


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć mąką formę 21x10cm lub ew. 26x10,5cm.

Jajka, mleko i wanilię roztrzepać lekko.
Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon do miski, dodać cukier i kokos, mieszać do połączenia.
Zrobić wgłębienie w środku i stopniowo wlewać mieszaninę jajeczną, mieszać. Dodać stopione masło, wymieszać - masa powinna być gładka.

Przelać do formy połowę ciasta. Nutellę nakładać łyżeczką w różne miejsca i nożem zrobić zygzak; wylać resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut.
Pozostawić w formie do ostygnięcia na 5 min, potem wyjąć i studzić na kratce. Podawać pokrojone w grube plastry posypane cukrem pudrem.

Wychodzi 8-10 grubych kawałków. 

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz