A dzisiaj mam do zaprezentowania ciasto, które łaczy dwa bardzo
smakowite i aromatyczne składniki: wiórki kokosowe.. i nutellę :)
Trudno się temu oprzeć, prawda?
Ciasto jest mięciutkie, o dość gęstej konsystencji i niekłopotliwe
w wykonaniu - nawet nie trzeba miksera! Bardzo polecam, warto wypróbować.
Składniki:
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 1 ¼ szklanki mleka letniego
- 7,5 dag masła/margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy lub cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru pudru (dałam ¾)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g wiórków kokosowych
- 4 łyżeczki nutelli
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rozgrzać
piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć mąką formę 21x10cm
lub ew. 26x10,5cm.
Jajka,
mleko i wanilię roztrzepać lekko.
Przesiać
mąkę, proszek do pieczenia i cynamon do miski, dodać cukier i
kokos, mieszać do połączenia.
Zrobić
wgłębienie w środku i stopniowo wlewać mieszaninę jajeczną,
mieszać. Dodać stopione masło, wymieszać - masa powinna być
gładka.
Przelać
do formy połowę ciasta. Nutellę nakładać łyżeczką w różne
miejsca i nożem zrobić zygzak; wylać resztę ciasta. Piec w
nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut.
Pozostawić
w formie do ostygnięcia na 5 min, potem wyjąć i studzić na
kratce. Podawać pokrojone w grube plastry posypane cukrem pudrem.
Wychodzi
8-10 grubych kawałków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz