Któż z nas nie przepada za drożdżówkami?
Są idealne na śniadanie do kawy lub dla dzieci na podwieczorek.
Tym razem przygotowane w jesienno-zimowym klimacie - z rodzynkami i cynamonem.
Przepis na ciasto zaczerpnięty stąd.
Polecam i smacznego! :)
Ciasto:
- 2-3 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- 7 dag miękkiego masła
- 1 jajko roztrzepane
- 45 dag mąki
- 2 dag drożdży świeżych lub 2 łyżeczki instant
- 1 szklanka mleka ciepłego
Nadzienie:
- miękkie masło
- rodzynki
- cynamon
- cukier puder
Ilości składników na nadzienie wg uznania. Ja preferuję dużo rodzynek- - wtedy są smaczniejsze :)
Z połowy szklanki mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn, odstawić na parę minut. Pozostałe składniki na ciasto umieścić w misce, dodać rozczyn i wyrabiać ciasto aż jednolite i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na około pół godziny.
Gdy już podwoi swoją objętość, to jeszcze raz krótko wyrobić. Formując drożdżówki mamy wszelką dowolność. Możemy robić serduszka. W tym celu należy odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozwałkować każdą na grubość 45 mm, smarować masłem, posypać cukrem pudrem i cynamonem, a następnie rodzynkami, zwinąć w rulonik, złożyć na pół,
przeciąć nożem wzdłuż na zgięciu i wywinąć brzegi, by utworzyły serce.
Można zrobić też roladki. W tym celu rozwałkować ciasto na prostokąt grubości około 45 mm, nałożyć nadzienie tak jak poprzednio, zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku, kroić na plastry o szerokości 3 cm i ustawiać na blasze przecięciem na blasze.
przeciąć nożem wzdłuż na zgięciu i wywinąć brzegi, by utworzyły serce.
Można zrobić też roladki. W tym celu rozwałkować ciasto na prostokąt grubości około 45 mm, nałożyć nadzienie tak jak poprzednio, zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku, kroić na plastry o szerokości 3 cm i ustawiać na blasze przecięciem na blasze.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190 stopniach przez ok.20 minut lub do
zbrązowienia.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
zbrązowienia.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz