środa, 12 września 2012

Drożdżówki Z Rodzynkami I Cynamonem


Któż z nas nie przepada za drożdżówkami? 
Są idealne na śniadanie do kawy lub dla dzieci na podwieczorek. 
Tym razem przygotowane w jesienno-zimowym klimacie - z rodzynkami i cynamonem. 
Przepis na ciasto zaczerpnięty stąd.
Polecam i smacznego! :)


Ciasto:

  • ­2-­3 łyżki drobnego cukru
  • ­szczypta soli
  • ­7 dag miękkiego masła
  • ­1 jajko roztrzepane
  • ­45 dag mąki
  • ­2 dag drożdży świeżych lub 2 łyżeczki instant
  • ­1 szklanka mleka ciepłego

Nadzienie:

  • ­miękkie masło
  • ­rodzynki
  • ­cynamon
  • ­cukier puder

Ilości składników na nadzienie wg uznania. Ja preferuję dużo rodzynek- - wtedy są smaczniejsze :)

Z połowy szklanki mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn, odstawić na parę minut. Pozostałe składniki na ciasto umieścić w misce, dodać rozczyn i wyrabiać ciasto aż jednolite i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na około pół godziny.
 
Gdy już podwoi swoją objętość, to jeszcze raz krótko wyrobić. Formując drożdżówki mamy wszelką dowolność. Możemy robić serduszka. W tym celu należy odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozwałkować każdą na grubość 4­5 mm, smarować masłem, posypać cukrem pudrem i cynamonem, a następnie rodzynkami, zwinąć w rulonik, złożyć na pół,
przeciąć nożem wzdłuż na zgięciu i wywinąć brzegi, by utworzyły serce.
Można zrobić też roladki. W tym celu rozwałkować ciasto na prostokąt grubości około 4­5 mm, nałożyć nadzienie tak jak poprzednio, zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku, kroić na plastry o szerokości 3 cm i ustawiać na blasze przecięciem na blasze. 

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190 stopniach przez ok.20 minut lub do
zbrązowienia.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz