wtorek, 11 września 2012

Wieloziarnisty Chleb Na Zakwasie



Bardzo zdrowy i smaczny chlebek. Jeden z moich ulubionych, 
więc często gości na moim stole. Polecam! :)


Składniki na 1 bochenek:

  • 2/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1⁄4 - ­ 1 1⁄2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant


Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
 
Przygotować formę do chleba o wymiarach 11x22 cm (wysmarować masłem i wysypać otrębami), można też piec bez formy.
Po wyrośnięciu bochenek jeszcze raz krótko wyrobić, złożyć i uformować.
Umieścić w koszyku do wyrastania lub w formie. Pozostawić do wyrośnięcia.
 
Piec w 200­-210oC przez ok 30 minut (lub trochę więcej­ bochenek powinien być brązowawy z wierzchu). Studzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz