Bardzo zdrowy i smaczny chlebek. Jeden z moich ulubionych,
więc często gości na moim stole. Polecam! :)
Składniki na 1 bochenek:
- 2/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
- 2/3 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1 1⁄4 - 1 1⁄2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1/2 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Przygotować formę do chleba o wymiarach 11x22 cm (wysmarować masłem i wysypać otrębami), można też piec bez formy.
Po wyrośnięciu bochenek jeszcze raz krótko wyrobić, złożyć i uformować.
Umieścić w koszyku do wyrastania lub w formie. Pozostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu bochenek jeszcze raz krótko wyrobić, złożyć i uformować.
Umieścić w koszyku do wyrastania lub w formie. Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w 200-210oC przez ok 30 minut (lub trochę więcej bochenek powinien być brązowawy z wierzchu). Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz