Jest to niezastąpiony przepis na szarlotkę od mojej cioci.
Idealna z jabłkami, ale piekłam też wersję z gruszkami i również ciasto było pyszne.
Po upieczeniu ciasto jest miękkie, więc jak tylko wystygnie, można
już go kroić i podawać - to bardzo duża zaleta, prawda? :)
Bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta amoniaku
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Składniki na nadzienie:
- 4 - 5 dużych kwaśnych jabłek
- kasza manna
- cynamon
- rodzynki ilość wg uznania (ja dałam ok. 50 g)
- cukier
- 2 białka
Blachę o wymiarach 21x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce pół godziny.
Potem wyjąć, podzielić na pół i rozwałkować obie części do wymiarów formy.
Potem wyjąć, podzielić na pół i rozwałkować obie części do wymiarów formy.
Jedną część ciasta przenieść do formy, wylać 1 białko i rozsmarować pędzelkiem, posypać niegrubą warstwą manny, a następnie cukru i cynamonu. Wyłożyć jabłka. Posypać rodzynkami, cynamonem, cukrem i na końcu manną.
Wyłożyć drugą część ciasta, przydusić (szczególnie przy brzegach blachy).
Wyłożyć drugą część ciasta, przydusić (szczególnie przy brzegach blachy).
Wylać drugie białko i rozsmarować pędzelkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec ok. 45 – 55 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz