sobota, 15 września 2012

Szarlotka Z Rodzynkami


Jest to niezastąpiony przepis na szarlotkę od mojej cioci. 
Idealna z jabłkami, ale piekłam też wersję z gruszkami i również ciasto było pyszne.
Po upieczeniu ciasto jest miękkie, więc jak tylko wystygnie, można 
już go kroić i podawać - to bardzo duża zaleta, prawda? :) 
Bardzo polecam!



Składniki na ciasto:

  • ­4 szklanki mąki
  • ­4 żółtka
  • ­4 łyżki kwaśnej  śmietany
  • 1 margaryna
  • ­2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ­szczypta soli
  • ­szczypta amoniaku
  • ­3/4 szklanki cukru
  • ­cukier waniliowy


Składniki na nadzienie:
­

  • 4 - ­ 5 dużych kwaśnych jabłek
  • ­kasza manna
  • ­cynamon
  • ­rodzynki ­ilość wg uznania (ja dałam ok. 50 g)
  • ­cukier
  • ­2 białka


Blachę o wymiarach 21x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce pół godziny.
Potem wyjąć, podzielić na pół i rozwałkować obie części do wymiarów formy.
Jedną część ciasta przenieść do formy, wylać 1 białko i rozsmarować pędzelkiem, posypać niegrubą warstwą manny, a następnie cukru i cynamonu. Wyłożyć jabłka. Posypać rodzynkami, cynamonem, cukrem  i na końcu manną.
Wyłożyć drugą część ciasta, przydusić (szczególnie przy brzegach blachy).
Wylać drugie białko i rozsmarować pędzelkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec ok. 45 – 55 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz