środa, 19 września 2012

Ciasto Drożdżowe Ze Śliwkami



Niemal każde owoce są dobre, by dodać je do ciasta drożdżowego. 
Nie mogłam go więc nie upiec ze śliwkami i choć przepis na to ciasto już 
się tu kiedyś pojawił, to musiałam go jednak zamieścić :)
Tutaj podaję go jednak w proporcjach dostosowanych do mniejszej blaszki.
Polecam wypróbować również to ciasto z innymi owocami.
Smacznego!

Składniki na blachę 25x25 cm:

  • 23 dag mąki
  • 1⁄2 szklanki mleka
  • 1,5 dag drożdży świeżych
  • 1 jajko roztrzepane
  • 1⁄4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • 1⁄2 opakowania cukru waniliowego
  • 5 dag masła roztopionego

 Ponadto:

  • około 6 śliwek pokrojonych w ćwiartki

Kruszonka:

  • 1 łyżeczka masła zimnego
  • 1 łyżka cukru demerara
  • 1 łyżka mąki

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wlać ciepłe mleko, dodać łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić z resztą cukru.
Masło roztopić.
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Dodać ubite jajko, wyrośnięte drożdże, wyrabiać około 10 minut. Dodać roztopione masło i wyrobić. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości).
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (25x25cm), równomiernie rozprowadzić. Wierzch ciasta posypać cieniutką warstwą kaszy manny (wchłonie ona nadmiar wody ze śliwek,­ moje były bardzo soczyste). Na wierzchu poukładać śliwki rozcięciem do góry.
 Odstawić ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia. 

Składniki kruszonki rozgnieść w palcach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Posypać ciasto po wierzchu.

Ciasto piec w 170°C na przez około ­40 minut na niższym poziomie (ale nie najniższym).
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz