Mój ulubiony chleb, który mogłabym jeść codziennie :)
Składniki na jeden bochenek:
- 200 g zakwasu żytniego
- 550 g mąki białej pszennej chlebowej
- 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (u mnie to pierwsze)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 300 g letniej wody
- 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- opcjonalnie: 2 łyżki kminku (nie dodaję)
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w przykrytej ściereczką misce na 2 godziny i złożyć w tym czasie 2 razy.
Następnie uformować owalny bochenek.
Następnie uformować owalny bochenek.
Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Spryskać wodą ze spryskiwacza, nie za dużo i szybko naciąć kilka razy w poprzek bardzo ostrym nożem.
Piec w 220-230oC około 40 minut. Studzić na kratce.
Zainteresował mnie ten przepis, ale nie podałaś, czy chlebek położyć na zimna czy gorącą brytwanne
OdpowiedzUsuńWitam, ja piekłam po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Pozdrawiam:)
Usuń