Smakowite, kruche, kuszące i pachnące toffi - ciastka z dodatkiem najlepszych,
moich zdaniem, cukierków - krówek :)
Nie można ich nie upiec - ich smak jest nieprzeciętny, choć wygląd całkiem zwyczajny.
Polecam do wypróbowania. Smacznego!
Składniki na ok. 34 sztuk:
- 15 dag masła lub margaryny (ja użyłam margaryny mlecznej)
- 1/2 szklanki cukru ( w oryginale była 3⁄4 szklanki cukru brązowego i 1⁄4 szklanki zwykłego, ale to stanowczo za dużo; taka ilość cukru, co ja dodałam, jest zupełnie wystarczająca i ciastka były słodziutkie)
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- aromat migdałowy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 - 1/2 szklanki posiekanych krówek (ok. 4-5 sztuk)
- ew. sezam do posypania
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Ulepić kulę. Odrywać trochę ciasta, formować kulki i spłaszczać je. Można też ciasto rozwałkować podsypując mąką (ciasto jest trochę klejące) na ok. 4 mm i wykrawać ciastka foremką.
Układać na blasze w niedużych odstępach. Pospać sezamem.
Piec w 180 stopniach przez około 15 minut. Studzić na kratce.
przepis zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz