sobota, 25 sierpnia 2012

Migdałowe Ciastka Z Krówkami


Smakowite, kruche, kuszące i pachnące toffi - ciastka z dodatkiem najlepszych, 
moich zdaniem, cukierków - krówek :)
Nie można ich nie upiec - ich smak jest nieprzeciętny, choć wygląd całkiem zwyczajny.
Polecam do wypróbowania. Smacznego!


Składniki na ok. 34 sztuk:

  • ­15 dag masła lub margaryny (ja użyłam margaryny mlecznej)
  • ­1/2 szklanki cukru ( w oryginale była 3⁄4 szklanki cukru brązowego i 1⁄4 szklanki zwykłego, ale to stanowczo za dużo;­ taka ilość cukru, co ja dodałam, jest zupełnie wystarczająca i ciastka były słodziutkie)
  • ­1 jajko
  • ­2 szklanki mąki
  • ­aromat migdałowy
  • ­szczypta soli
  • ­1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ­1/3­ - 1/2 szklanki posiekanych krówek (ok. 4­-5 sztuk)
  • ­ew. sezam do posypania


Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Ulepić kulę. Odrywać trochę ciasta, formować kulki i spłaszczać je. Można też ciasto rozwałkować podsypując mąką (ciasto jest trochę klejące) na ok. 4 mm i wykrawać ciastka foremką. 
Układać na blasze w niedużych odstępach. Pospać sezamem. 
Piec w 180 stopniach przez około 15 minut. Studzić na kratce.



przepis zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz