niedziela, 19 sierpnia 2012

Tarta Cytrynowa


Bardzo dobra, słodko-kwaśna i orzeźwiająca w smaku tarta pochodząca z tego bloga.
W sam raz na cieplejsze dni, gdyż słodycz zostaje przełamana kwaśnością cytryn.
Warto spróbować. Smacznego! :)


Składniki na kruchy spód:

  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła (dałam margarynę mleczną)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na masę cytrynową:

  •  5 jajek
  • 120 g drobnego cukru (ja dałam 6 łyżek cukru pudru)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny (dałam 100 ml - tyle wyszło z 2 cytryn)

Ponadto:

  • cukier puder do posypania


Składniki na ciasto wyrobić, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. ­ Wszystkie składniki na masę cytrynową zmiksować.

Ciasto wyjąć z lodówki i wcisnąć je w dno formy na tartę o średnicy 24 cm (może być taka z wyjmowanym dnem), wysmarowanej wcześniej margaryną i posypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. 

Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na który wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Ciasto podpiec w 200oC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i piec 5 minut do lekkiego zbrązowienia spodu.
 
Na podpieczony spód wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w 180oC, aż tarta się 'zetnie'. Jeśli wierzch tarty za bardzo się przypieka, można przykryć ją folią aluminiową. 
Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. 
Przed podaniem oprószyć obficie cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz