piątek, 10 sierpnia 2012

Kruche Rogaliki Z Marmoladą


Przepis, który od lat znajduje się w moim zeszycie i z którego korzystam bardzo często.
Jak dla mnie idealny przepis na kruche rogaliki :) Nic dodać, nic ująć...
Polecam


Składniki na ok. 32 ciastka:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 3⁄4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • marmolada lub powidła
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
  • cukier puder do posypania


Zagnieść składniki na ciasto, ulepić z niego kule i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą  rozwałkować na okrąg o grubości ok. 2­-3 mm. Przekroić nożem na pół, potem na ćwiartki i ósemki. Na Każdy trójkąt nakładać 1/3 łyżeczki marmolady lub powideł, zwijać rogaliki zaginając końce do wewnątrz. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Piec w 180°C około 20 minut na złotobrązowy kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz