Przepis, który od lat znajduje się w moim zeszycie i z którego korzystam bardzo często.
Jak dla mnie idealny przepis na kruche rogaliki :) Nic dodać, nic ująć...
Polecam
Składniki na ok. 32 ciastka:
- 3 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 3⁄4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 białko
- marmolada lub powidła
- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
- cukier puder do posypania
Zagnieść składniki na ciasto, ulepić z niego kule i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok. 2-3 mm. Przekroić nożem na pół, potem na ćwiartki i ósemki. Na Każdy trójkąt nakładać 1/3 łyżeczki marmolady lub powideł, zwijać rogaliki zaginając końce do wewnątrz. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Piec w 180°C około 20 minut na złotobrązowy kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok. 2-3 mm. Przekroić nożem na pół, potem na ćwiartki i ósemki. Na Każdy trójkąt nakładać 1/3 łyżeczki marmolady lub powideł, zwijać rogaliki zaginając końce do wewnątrz. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Piec w 180°C około 20 minut na złotobrązowy kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz