Niezwykle delikatna babka o smaku kokosu (który uwielbiam).
W oryginale pieczona w formie keksowej z dodatkiem musu rabarbarowego,
ale że czas na rabarbar już niestety minął - proponuję polać ciasto polewą z dodatkiem nutelli.
Bardzo polecam, smacznego :)
Składniki:
- 10 dag mąki
- 2 jajka
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 dag wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 10 dag masła
Polewa kakaowa z nutellą:
- 1 łyżeczka kakao
- 4 dag masła
- 3 łyżeczki mleka
- 1 łyżeczka płaska cukru
- 1 łyżeczka nutelli
Masło roztopić, ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem i wiórkami. Jajka ubić z cukrem. Dodać do nich masło, a następnie mąkę. Zmiksować delikatnie. Przełożyć do małej formy babkowej z kominem wysmarowanej margaryną i posypanej manną. Piec w 180 st.C przez ok. 25 minut. Wystudzić w formie.
Przygotować polewą rozpuszczając wszystko razem w garnuszku na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć – polać ciasto.
źródło (przepis zmodyfikowany)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz