sobota, 4 sierpnia 2012

Kokosowa Babka z Polewą


Niezwykle delikatna babka o smaku kokosu (który uwielbiam).
W oryginale pieczona w formie keksowej z dodatkiem musu rabarbarowego, 
ale że czas na rabarbar już niestety minął - proponuję polać ciasto polewą z dodatkiem nutelli.
Bardzo polecam, smacznego :)


Składniki:

  • 10 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 dag wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 10 dag masła

Polewa kakaowa z nutellą:
 
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 dag masła
  • 3 łyżeczki mleka
  • 1 łyżeczka płaska cukru
  • 1 łyżeczka nutelli

Masło roztopić, ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem  i wiórkami. Jajka ubić z cukrem. Dodać do nich masło, a następnie mąkę. Zmiksować delikatnie. Przełożyć do małej formy babkowej z kominem wysmarowanej margaryną i posypanej manną. Piec w 180 st.C przez ok. 25 minut. Wystudzić w formie. 
Przygotować polewą rozpuszczając wszystko razem w garnuszku na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć – polać ciasto.



źródło (przepis zmodyfikowany)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz