Bułeczki drożdżowe gotowane na parze, czyli parowańce, pampuchy, kluski na parze...
Mięciutkie i puszyste, oraz smaczne, szczególnie z dżemem i szklanką mleka.
Dla niejednych to smak dzieciństwa.
Polecam na śniadanie :) Smacznego!
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 4-5 dag drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
- szczypta soli i cukru
Do kubka wrzucić drożdże dodać szczyptę cukru i zalać 4-5 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę dodać sól, jajka, masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiać tak, aby było elastyczne i nie przyklejało się do dłoni.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Ciasto podzielić na 12 części, formować kule i odstawiać na blat posypany mąką. Gotować na parze 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz