czwartek, 16 sierpnia 2012

Parowańce


Bułeczki drożdżowe gotowane na parze, czyli parowańce, pampuchy, kluski na parze... 
Mięciutkie i puszyste, oraz smaczne, szczególnie z dżemem i szklanką mleka.
Dla niejednych to smak dzieciństwa.
Polecam na śniadanie :) Smacznego!


Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 4­-5 dag drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • szczypta soli i cukru

Do kubka wrzucić drożdże dodać szczyptę cukru i zalać 4­-5 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. 

Do miski wsypać mąkę dodać sól, jajka, masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiać tak, aby było elastyczne i nie przyklejało się do dłoni.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 

Ciasto podzielić na 12 części, formować kule i odstawiać na blat posypany mąką. Gotować na parze 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz