To mój ulubiony rodzaj śniadania - granola.
Najlepsze z jogurtem lub mlekiem, chociaż często wyjadam samą prosto ze słoika :)
Chrupiąca, pachnąca cynamonem i migdałami...pyszna
Polecam i smacznego!
Składniki na ok. 2 słoiki litrowe:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6-7 łyżek miodu
- 50 ml wody
- 1⁄2 szklanki oleju
- aromat migdałowy i waniliowy
- ew. cukier waniliowy
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1,3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1⁄2 szklanki ziaren słonecznika
- ok. 150 g płatków kukurydzianych zwykłych
- ok. 70-100 g żurawiny suszonej lub rodzynek
Miód, cynamon, wodę, olej i aromaty (oraz cukier waniliowy, jeśli go używamy) podgrzać na średnim ogniu i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (nie zagotować!). Dodać resztę składników (bez płatków kukurydzianych i bakalii) i wymieszać dokładnie.
Na końcu dodać płatki oraz bakalie, i wymieszać.
Wysypać na dwie blachy (te dołączone do piekarnika). Piec w 160°C ok 30-35 minut, mieszając całość co 10 minut. Uważać, żeby się nie przypaliło!
Wyjąć z piekarnika i wsypać żurawinę/rodzynki po połowie do każdej blachy. Przemieszać. Ostudzić całkowicie i przesypać do słoików.
Na końcu dodać płatki oraz bakalie, i wymieszać.
Wysypać na dwie blachy (te dołączone do piekarnika). Piec w 160°C ok 30-35 minut, mieszając całość co 10 minut. Uważać, żeby się nie przypaliło!
Wyjąć z piekarnika i wsypać żurawinę/rodzynki po połowie do każdej blachy. Przemieszać. Ostudzić całkowicie i przesypać do słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz