poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Granola


To mój ulubiony rodzaj śniadania - granola. 
Najlepsze z jogurtem lub mlekiem, chociaż często wyjadam samą prosto ze słoika :) 
Chrupiąca, pachnąca cynamonem i migdałami...pyszna
Polecam i smacznego!


Składniki na ok. 2 słoiki litrowe:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6­-7 łyżek miodu
  • 50 ml wody
  • 1⁄2 szklanki oleju
  • aromat migdałowy i waniliowy
  • ew. cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1,3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1⁄2 szklanki ziaren słonecznika
  • ok. 150 g płatków kukurydzianych zwykłych
  • ok. 70-­100 g żurawiny suszonej lub rodzynek

Miód, cynamon, wodę, olej i aromaty (oraz cukier waniliowy, jeśli go używamy) podgrzać na średnim ogniu i mieszać, aż wszystkie składniki się połączą (nie zagotować!). Dodać resztę składników (bez płatków kukurydzianych i bakalii) i wymieszać dokładnie.
Na końcu dodać płatki oraz bakalie, i wymieszać.
Wysypać na dwie blachy (te dołączone do piekarnika). Piec w 160°C ok 30­-35 minut, mieszając całość co 10 minut. Uważać, żeby się nie przypaliło!
Wyjąć z piekarnika i wsypać żurawinę/rodzynki po połowie do każdej blachy. Przemieszać. Ostudzić całkowicie i przesypać do słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz