środa, 22 sierpnia 2012

Bułki Półrazowe



Rewelacyjne w smaku i bardzo zdrowe bułeczki z wykorzystaniem mąki zwykłej i pełnoziarnistej.
W oryginale z pestkami słonecznika, a u mnie bez - nie miałam akurat pod ręką. 
Ale i w tej wersji bardzo dobre :)  Polecam i smacznego!



Składniki na 6­-7 bułek:

  • 1 1⁄2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1⁄2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ok. 1 1⁄2 szklanki wody
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ew. 3 łyżki słonecznika + 1⁄2 szklanki słonecznika do obtoczenia (ja nie dałam)


Drożdże rozprowadzić niewielką ilością wody. Do miski wsypać obydwie mąki, dodać sól, ew. słonecznik (3 łyżki) i wlać drożdże. Dodawać stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając olej, które powinno delikatnie kleić się do rąk.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30–40 minut.

Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie (krótko). Zrobić z niego wałek i podzielić na 6­-7 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem zrobić drewnianą łopatką przedziałek na środku – prawie do samego spodu.
Piec w 180oC przez ok. 15­-20 minut. Bułki nie będą zbyt mocno zarumienione. Studzić na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz