Rewelacyjne w smaku i bardzo zdrowe bułeczki z wykorzystaniem mąki zwykłej i pełnoziarnistej.
W oryginale z pestkami słonecznika, a u mnie bez - nie miałam akurat pod ręką.
Ale i w tej wersji bardzo dobre :) Polecam i smacznego!
Składniki na 6-7 bułek:
- 1 1⁄2 szklanki mąki pszennej
- 1 1⁄2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ok. 1 1⁄2 szklanki wody
- 1,5 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- ew. 3 łyżki słonecznika + 1⁄2 szklanki słonecznika do obtoczenia (ja nie dałam)
Drożdże rozprowadzić niewielką ilością wody. Do miski wsypać obydwie mąki, dodać sól, ew. słonecznik (3 łyżki) i wlać drożdże. Dodawać stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając olej, które powinno delikatnie kleić się do rąk.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30–40 minut.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30–40 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie (krótko). Zrobić z niego wałek i podzielić na 6-7 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem zrobić drewnianą łopatką przedziałek na środku – prawie do samego spodu.
Piec w 180oC przez ok. 15-20 minut. Bułki nie będą zbyt mocno zarumienione. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz