środa, 21 listopada 2012

Zakręcone Drożdżówki Z Twarogiem


Mój ulubiony rodzaj drożdżówek - z białym serem. 
Nigdy nie będę miała ich dosyć. Szczególnie w towarzystwie lukru 
cytrynowego smakują rewelacyjnie. Nadaje on wtedy orzeźwiającego smaku.
Piekę je w dużych ilościach i zamrażam, by potem każdy domownik mógł 
sobie je wyjąć wtedy, kiedy ma akurat ochotę. 
Ciasto drożdżowe i twaróg świetnie nadają się do mrożenia - bez szwanku dla ich smaku 
po rozmrożeniu, więc nie trzeba się obawiać. Polecam!


Składniki na ok. 25-30 sztuk:

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki mleka ciepłego
  • 1,5 szklanki wody ciepłej
  • 1⁄2 szklanki oleju
  • 5 dag  drożdży
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 2-­3 łyżki cukru (lub więcej, gdy chcecie słodkie ciasto)
  • szczypta soli


Pół szklanki mleka wymieszać z drożdżami i łyżką cukru, odstawić na 5­-10 minut, aż zaczną pracować.
Mąkę, sól, resztę mleka i wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w misce.
Dodać rozczyn i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Dodać olej i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 45­-60 minut.
Ciasto przenieść na stolnicę wysypaną mąką, krótko wyrobić i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować, posmarować połową masy serowej (przepis poniżej), zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroić na plastry ok. 2­-3 cm szerokości.
Przytrzymać palcami po przeciwnych końcach i przekręcić jeden koniec w prawo, a drugi w lewo. Ustawiać na blasze w dość dużych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok 15 minut.
Ostudzić, posmarować lukrem.
 

Nadzienie serowe:

  • 40-­50 dag twarogu półtłustego
  • 5 łyżeczek skrobi
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • cukier puder – ilość wg uznania (ja dałam ok. 1 szklanki)

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem. Odstawić.
 

Lukier:

  • sok z jednej cytryny
  • cukier puder – tyle ile trzeba do uzyskania dość gęstej konsystencji – wychodzi ok 2/3 szklanki


Sok z cytryny wycisnąć do kubeczka lub miseczki. Dodawać cukier puder do momentu uzyskania dość gęstej masy (takiej, aby nie spływała z bułek)

Smacznego :)





przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz