Mój ulubiony rodzaj drożdżówek - z białym serem.
Nigdy nie będę miała ich dosyć. Szczególnie w towarzystwie lukru
cytrynowego smakują rewelacyjnie. Nadaje on wtedy orzeźwiającego smaku.
Piekę je w dużych ilościach i zamrażam, by potem każdy domownik mógł
sobie je wyjąć wtedy, kiedy ma akurat ochotę.
Ciasto drożdżowe i twaróg świetnie nadają się do mrożenia - bez szwanku dla ich smaku
po rozmrożeniu, więc nie trzeba się obawiać. Polecam!
Składniki na ok. 25-30 sztuk:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki mleka ciepłego
- 1,5 szklanki wody ciepłej
- 1⁄2 szklanki oleju
- 5 dag drożdży
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru (lub więcej, gdy chcecie słodkie ciasto)
- szczypta soli
Pół szklanki mleka wymieszać z drożdżami i łyżką cukru, odstawić na 5-10 minut, aż zaczną pracować.
Mąkę, sól, resztę mleka i wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w misce.
Dodać rozczyn i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Dodać olej i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 45-60 minut.
Ciasto przenieść na stolnicę wysypaną mąką, krótko wyrobić i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować, posmarować połową masy serowej (przepis poniżej), zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroić na plastry ok. 2-3 cm szerokości.
Przytrzymać palcami po przeciwnych końcach i przekręcić jeden koniec w prawo, a drugi w lewo. Ustawiać na blasze w dość dużych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok 15 minut.
Ostudzić, posmarować lukrem.
Mąkę, sól, resztę mleka i wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w misce.
Dodać rozczyn i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Dodać olej i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 45-60 minut.
Ciasto przenieść na stolnicę wysypaną mąką, krótko wyrobić i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować, posmarować połową masy serowej (przepis poniżej), zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroić na plastry ok. 2-3 cm szerokości.
Przytrzymać palcami po przeciwnych końcach i przekręcić jeden koniec w prawo, a drugi w lewo. Ustawiać na blasze w dość dużych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok 15 minut.
Ostudzić, posmarować lukrem.
Nadzienie serowe:
- 40-50 dag twarogu półtłustego
- 5 łyżeczek skrobi
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- cukier puder – ilość wg uznania (ja dałam ok. 1 szklanki)
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem. Odstawić.
Lukier:
- sok z jednej cytryny
- cukier puder – tyle ile trzeba do uzyskania dość gęstej konsystencji – wychodzi ok 2/3 szklanki
Sok z cytryny wycisnąć do kubeczka lub miseczki. Dodawać cukier puder do momentu uzyskania dość gęstej masy (takiej, aby nie spływała z bułek)
Smacznego :)
przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz