piątek, 9 listopada 2012

Ciasto Duńskie (danish pastry)

Specjał kuchni duńskiej, ale wywodzący się z Wiednia - danish pastry, 
czyli ciasto duńskie. Robimy je z mąki, drożdży, mleka, jajek i dużej ilości masła. 
Podobnie jak przy cieście francuskim, ciasto duńskie wielokrotnie składamy i wałkujemy 
po uprzednim nałożeniu grubszej warstwy masła 
(chociaż nie zawsze robi się je w ten sposób).
Z ciasta tego powstają danisze, czyli ciastka polane czekoladą, 
lukrem lub posypane cukrem.
Można je również nadziewać najrozmaitszymi dżemami, owocami lub marcepanem.
Osobiście dużo bardziej wolę danisze przygotowane w domu, gdyż nie tylko są zdrowsze, 
ale mają też ciekawszą strukturę i lepszy smak.
Dzisiaj prezentuję podstawowy przepis na ciasto duńskie, a jutro zapraszam 
na danisze z prażonymi gruszkami. Polecam!


Cytuję za dorotus:


Składniki:

  • 60 ml ciepłej wody
  • 125 ml mleka, o temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko, o temperaturze pokojowej
  • 35 dag mąki pszennej (użyłam mąki typu 650)
  • 7 g (1 saszetka) drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 dag drobnego cukru
  • 25 dag masła, zimnego, posiekanego na 0,5­centymetrowe kawałki

 
W kubeczku umieścić wodę, mleko, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Odstawić.
 
Do większej miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier i wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! ­ kawałki masła muszą być nadal widoczne. Dodać  wymieszane jajko z mlekiem i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać ­ może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni.
 
By dokończyć ciasto, wyciągnąć naszą zimną bryłę z lodówki. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Rozwałkować na kwadrat 50x50 cm. Można podsypywać mąką.
Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i na górze).
Ciasto odwrócić o 90o, tak, by zagięte boki były teraz po prawej i po lewej stronie ciasta.
Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku.
Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien mieć grubosć około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce do 4 dni (pod warunkiem, że nie zrobiliśmy tego wcześniej).
 
Z gotowego płata można formować dowolne ciastka. Po uformowaniu powinny podrosnąć około 1 godziny czasu (do podwojenia objętości).
Piec około 15 - ­ 20 minut w 180oC.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz