sobota, 24 listopada 2012

Jogurtowe Ciasto Z Truskawkami i Limonką


Ciasto bardzo unikalne w smaku i przywodzące na myśl lato...
Wszystko za sprawą limonki i truskawek :)
Polecam ten przepis właśnie ze względu na jego charakterystyczny aromat i smak. 
Niestety grozi on zakalcem, więc należy pamiętać, żeby wszystkie składniki były
 ogrzane do temperatury pokojowej, a ciasto niemiksowane zbyt długo. Kto lubi ryzyko? ;)


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 23 dag margaryny lub masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z limonki (lub innego cytrusa – w oryginale z pomarańczy)
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka cukru
  • skórka starta z limonki
  • 3 jaja
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 szklanka truskawek – u mnie mrożonych (nie należy rozmrażać wcześniej)


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 
Formę o średnicy 21­-23 cm wysmarować margaryną i posypać manną.
W jednej misce wymieszać 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól.
 
Masło/margarynę zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać sok z limonki, aromat i otartą skórkę z limonki. Ubić. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Na koniec dodać jogurt i zmiksować tylko do połączenia składników.
Do ciasta dodać przesiane suche składniki, wymieszać.
 
Ciasto przenieść do formy (najlepiej łyżką). Wyrównać. Truskawki oprószyć pozostałą mąką. Wcisnąć je delikatnie w ciasto.
Piec w 175°C przez około 70 minut do  suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie na kratce.
 
Smacznego!

* aby uniknąć zakalca trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, mąkę należy przesiać, a ciasta nie miksować długo, jedynie do połączenia składników.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz