Ciasto bardzo unikalne w smaku i przywodzące na myśl lato...
Wszystko za sprawą limonki i truskawek :)
Polecam ten przepis właśnie ze względu na jego charakterystyczny aromat i smak.
Niestety grozi on zakalcem, więc należy pamiętać, żeby wszystkie składniki były
ogrzane do temperatury pokojowej, a ciasto niemiksowane zbyt długo. Kto lubi ryzyko? ;)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 23 dag margaryny lub masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z limonki (lub innego cytrusa – w oryginale z pomarańczy)
- szczypta soli
- niepełna szklanka cukru
- skórka starta z limonki
- 3 jaja
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 szklanka truskawek – u mnie mrożonych (nie należy rozmrażać wcześniej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę o średnicy 21-23 cm wysmarować margaryną i posypać manną.
W jednej misce wymieszać 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól.
W jednej misce wymieszać 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól.
Masło/margarynę zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać sok z limonki, aromat i otartą skórkę z limonki. Ubić. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Na koniec dodać jogurt i zmiksować tylko do połączenia składników.
Do ciasta dodać przesiane suche składniki, wymieszać.
Do ciasta dodać przesiane suche składniki, wymieszać.
Ciasto przenieść do formy (najlepiej łyżką). Wyrównać. Truskawki oprószyć pozostałą mąką. Wcisnąć je delikatnie w ciasto.
Piec w 175°C przez około 70 minut do suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie na kratce.
Piec w 175°C przez około 70 minut do suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie na kratce.
Smacznego!
* aby uniknąć zakalca trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, mąkę należy przesiać, a ciasta nie miksować długo, jedynie do połączenia składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz