czwartek, 1 listopada 2012

Ciasto a'la Delicja


Gdy po raz pierwszy zobaczyłam to ciasto na tym blogu  to od razu wiedziałam, 
że muszę go zrobić. Trochę zmodyfikowałam przepis, 
głównie poprzez zmniejszenie niemal do zera ilości alkoholu, 
robiąc polewę z własnego przepisu i przekształcając tort 
w bardziej zwyczajny przekładaniec.
Nieskomplikowany w wykonaniu, a ma na prawdę niebanalny smak 
(głównie pomarańczowy :).
Zdecydowanie do plusów można zaliczyć, że ciasto nie jest biszkoptowe,
 lecz trochę cięższe i wilgotniejsze. 
Smakuje jak prawdziwa delicja - przełożona dżemem pomarańczowym i polana czekoladą. 
Bardzo polecam, u mnie to ciasto na pewno stanie się częstym gościem na stole :)


Składniki na ciasto:
  • 200 g masła, bardzo miękkiego (użyłam pól na pół z margaryną mleczną)
  • 1 szklanka (180 g) cukru, najlepiej drobnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
  • 4 jajka
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu naturalnego

Składniki na poncz:
  • 50 ml zaparzonej herbaty
  • 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżeczki nalewki żurawinowej

Składniki na przełożenie:

  • około 300 g dżemu pomarańczowego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Polewa czekoladowa:
  • 1 czekolada mleczna
  • 5 dag masła
  • 5 dag margaryny
  • 3­-4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka syropu Amaretto
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1-­2 łyżeczki kakao


Wszystkie składniki na ciasto wyjąć wcześniej z lodówki aby się ociepliły.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, papier wypuścić poza obręcz tortownicy (zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz).

Ciasto: Masło (w moim przypadku również margarynę) miksować na wysokich obrotach przez około 10 minut aż będzie białe i puszyste. Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ucierać przez około 5 minut.
Stopniowo wbijać po jednym jajku, dokładnie ubijając po kolejnym dodanym jajku.
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Do utartej masy dodać przesiane mąki, partiami i bardzo delikatnie połączyć. Pod koniec dodać jogurt i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto przenieść do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Przełożenie: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami soku, odstawić. Do rondelka wlać resztę soku, dodać dżem i zagotować. Dodać rozprowadzoną mąkę, wymieszać i zagotować, zestawić z ognia.

Poncz: Wszystkie składniki wymieszać w kubeczku.

Ciasto przekroić na 2 blaty. Spodni blat umieścić na paterze, nasączyć ponczem (połową) i posmarować dżemem.  Nakryć drugim blatem, skropić ponczem. Wierzch i boki ciasta posmarować ostudzoną i zgęstniałą polewą. Ozdobić wedle uznania.
Można od razu podawać lub schować do lodówki na 1 dzień. Ciasto dość długo utrzymuje świeżość.

Smacznego ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz