poniedziałek, 5 listopada 2012

Ciastka Pełnoziarniste Z Czekoladą i Czereśnią

 
  •  3 szklanki (420g) mąki pełnoziarnistej
  •  1 1∕2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  3∕4 łyżeczki soli
  •  22 dag zimnego masła
  •  1 szklanka cukru pudru ­ - ja dałam mniej
  •  2 jajka
  •  2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  10-15 dag gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
  • ­100 g czereśni suszonej

Rozgrzać piekarnik do 180°C.
 
Umieścić suche składniki w dużej misce. Masło i cukier zmiksować. Dodać jajka,
mieszając po każdym dodaniu. Dodać wanilię. Dodać mąkę i mieszać na niskich obrotach
do połączenia, około 30 sekund. Dodać kawałki czekolady oraz czereśnie, wymieszać łyżką.
 
Łyżeczką nakładać ciasto na blachę z zachowaniem odstępów ok. 5cm.
Piec przez 12-16 minut.
Najlepsze w dniu pieczenia. Można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Wychodzi ok. 35 ciastek

Smacznego :)


źródło:  Kim Boyce „Good to the Grain”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz