- 3 szklanki (420g) mąki pełnoziarnistej
- 1 1∕2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3∕4 łyżeczki soli
- 22 dag zimnego masła
- 1 szklanka cukru pudru - ja dałam mniej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 10-15 dag gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej
- 100 g czereśni suszonej
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Umieścić suche składniki w dużej misce. Masło i cukier zmiksować. Dodać jajka,
mieszając po każdym dodaniu. Dodać wanilię. Dodać mąkę i mieszać na niskich obrotach
do połączenia, około 30 sekund. Dodać kawałki czekolady oraz czereśnie, wymieszać łyżką.
mieszając po każdym dodaniu. Dodać wanilię. Dodać mąkę i mieszać na niskich obrotach
do połączenia, około 30 sekund. Dodać kawałki czekolady oraz czereśnie, wymieszać łyżką.
Łyżeczką nakładać ciasto na blachę z zachowaniem odstępów ok. 5cm.
Piec przez 12-16 minut.
Najlepsze w dniu pieczenia. Można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Wychodzi ok. 35 ciastek
Piec przez 12-16 minut.
Najlepsze w dniu pieczenia. Można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Wychodzi ok. 35 ciastek
Smacznego :)
źródło: Kim Boyce „Good to the Grain”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz