sobota, 17 listopada 2012

Herbatniki


Wygrzebany gdzieś z internetu przepis na bardzo chrupiące ciasteczka, 
a przede wszystkim smaczne i zdrowsze od sklepowego odpowiednika.
Należy uważać, żeby ciasta nie rozwałkować zbyt cienko, ani zbyt grubo.
W pierwszym przypadku ciastka będą się bardzo szybko przypalać, 
natomiast w drugim przypadku herbatniki mogą nie wyjść dostatecznie chrupiące.
Polecam!


Składniki na 2 blachy ciastek:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1⁄2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 13 dag masła miękkiego


Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2-3 mm i foremką do
herbatników wycinać ciastka. 
Można też radełkiem do pizzy pokroić na pasy, a następnie w poprzek - w celu uzyskania prostokątów. Widelcem przez środek zrobić w kilku miejscach dziurki.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10-12 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz