Wygrzebany gdzieś z internetu przepis na bardzo chrupiące ciasteczka,
a przede wszystkim smaczne i zdrowsze od sklepowego odpowiednika.
Należy uważać, żeby ciasta nie rozwałkować zbyt cienko, ani zbyt grubo.
W pierwszym przypadku ciastka będą się bardzo szybko przypalać,
natomiast w drugim przypadku herbatniki mogą nie wyjść dostatecznie chrupiące.
Polecam!
Składniki na 2 blachy ciastek:
- 2,5 szklanki mąki
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 13 dag masła miękkiego
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2-3 mm i foremką do
herbatników wycinać ciastka.
herbatników wycinać ciastka.
Można też radełkiem do pizzy pokroić na pasy, a następnie w poprzek - w celu uzyskania prostokątów. Widelcem przez środek zrobić w kilku miejscach dziurki.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10-12 minut. Studzić na kratce.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10-12 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz