środa, 14 listopada 2012

Pełnoziarniste Muffiny lub Mini-babeczki z Czekoladą



Uwielbiam (z resztą nie tylko ja w moim domu) muffiny, które są
 lekko wilgotnawe i mięciutkie. 
Poza tym są zrobione z mąki pełnoziarnistej, więc to samo zdrowie.
Dodatek roztopionej czekolady nadaje odpowiedniej wilgotności ciastu, 
dlatego nie jest suche, jak to czasem bywa u muffin.
Polecam gorąco do wypróbowania, na prawdę warto! :)


Składniki na 12 muffin lub babeczek:

  • 1 i 3⁄4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka czekolady połamanej na kawałki*
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka letniego
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1⁄2 - ­ 2/3 szklanki cukru
  • 1⁄2 opakowania cukru waniliowego


W jednej misce wymieszać suche składniki.
 
W kubeczku roztopić 3⁄4 szklanki czekolady z łyżką mleka.
W innej misce wymieszać mokre składniki i dodać 1⁄4 szklanki czekolady (każdą kostkę czekolady pokroić jeszcze na 4 kawałeczki). Wsypać suche składniki.
 
Przygotować silikonową formę na muffiny. Napełniać je do 3⁄4 wysokości.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem.
 
* Gdy używacie mlecznej czekolady radzę dać tylko pół szklanki cukru. Przy wykorzystaniu gorzkiej – 2/3 szklanki.

Smacznego :)




źródło (troszkę zmodyfikowany)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz