Uwielbiam (z resztą nie tylko ja w moim domu) muffiny, które są
lekko wilgotnawe i mięciutkie.
Poza tym są zrobione z mąki pełnoziarnistej, więc to samo zdrowie.
Dodatek roztopionej czekolady nadaje odpowiedniej wilgotności ciastu,
dlatego nie jest suche, jak to czasem bywa u muffin.
Polecam gorąco do wypróbowania, na prawdę warto! :)
Składniki na 12 muffin lub babeczek:
- 1 i 3⁄4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka czekolady połamanej na kawałki*
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka letniego
- 2 płaskie łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1⁄2 - 2/3 szklanki cukru
- 1⁄2 opakowania cukru waniliowego
W jednej misce wymieszać suche składniki.
W kubeczku roztopić 3⁄4 szklanki czekolady z łyżką mleka.
W innej misce wymieszać mokre składniki i dodać 1⁄4 szklanki czekolady (każdą kostkę czekolady pokroić jeszcze na 4 kawałeczki). Wsypać suche składniki.
W innej misce wymieszać mokre składniki i dodać 1⁄4 szklanki czekolady (każdą kostkę czekolady pokroić jeszcze na 4 kawałeczki). Wsypać suche składniki.
Przygotować silikonową formę na muffiny. Napełniać je do 3⁄4 wysokości.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem.
Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem.
* Gdy używacie mlecznej czekolady radzę dać tylko pół szklanki cukru. Przy wykorzystaniu gorzkiej – 2/3 szklanki.
Smacznego :)
źródło (troszkę zmodyfikowany)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz