sobota, 10 listopada 2012

Danisze Z Prażonymi Gruszkami


Bardzo smaczne wyszły te danisze :) Nie zrobiłam ich w formie ciastek, 
lecz większych drożdżówek (wyszło mi 8 sztuk), żeby wygodniej było je zjeść jako 
drugie śniadanie w pracy, ale wybór należy do Was - jeśli chcecie je podać
jako deser dla gości, to ładniej będą wyglądać w mniejszej formie.
Warto je posypać grubszą warstwą cukru pudru, 
gdyż ciasto samo w sobie nie jest za słodkie.
Polecam i smacznego!


Składniki na 8 większych sztuk (lub 12 mniejszych):
­

  • płat ciasta duńskiego
  • ­16 łyżeczek prażonych gruszek wymieszanych ze szczyptą cynamonu*
  • ­cukier do posypania


Rozwałkowany płat ciasta duńskiego pokroić na 8 kwadratów. Każdy podzielić w myśli na pół i po jednej stronie ponacinać nożem równoległe do siebie paski. Po drugiej stronie (tej nienaciętej) nakładać po dwie łyżeczki gruszek. Przykryć naciętą stroną ciasta i skleić dokładnie brzegi.
Odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
 
Danisze ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 3 cm odstępach. 
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Studzić na kratce.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem (hojnie, bo ciasto jest mało słodkie).

* to jest ok. 300-mililitrowy słoik




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz