sobota, 5 stycznia 2013

Owsiane Muffiny Z Kandyzowaną Skórką Pomarańczową


Muffiny te są smaczne, mięciutkie, trochę wilgotne i pachnące kandyzowaną 
skórką pomarańczową. Płatki nie są wyczuwalne w cieście, trzeba jedynie przed 
pieczeniem zostawić je na te 15 minut w jogurcie, aby dobrze napęczniały.
Nadają się tu również inne suszone owoce, np. rodzynki lub żurawina.
Smacznego! :)


Składniki na 15 sztuk:

  • 100g płatków owsianych (użyłam górskich)
  • 180g mąki pszennej
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 50g cukru
  • 80 ml oleju
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1⁄2 łyżeczki sody

Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temp. pokojowej.
W misce wymieszać płatki z jogurtem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały.
W innej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem.
Skórkę kandyzowaną oprószyć mąką i wymieszać palcami.
Do jogurtu z płatkami dodać lekko roztrzepane jajko, cukier i olej, wymieszać łyżką. Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać 2-­3 łyżki mleka lub soku owocowego (ja dałam więcej - ­5-­6 łyżek - ­ bo ciasto było sporo za gęste).
Na końcu dodać skórkę kandyzowaną i wymieszać.
Do formy na muffiny włożyć papilotki i nakładać ciasta do 3⁄4 wysokości.
Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
Wystudzić na początku w formie, a potem wyjąć. Posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz