Muffiny te są smaczne, mięciutkie, trochę wilgotne i pachnące kandyzowaną
skórką pomarańczową. Płatki nie są wyczuwalne w cieście, trzeba jedynie przed
pieczeniem zostawić je na te 15 minut w jogurcie, aby dobrze napęczniały.
Nadają się tu również inne suszone owoce, np. rodzynki lub żurawina.
Smacznego! :)
Składniki na 15 sztuk:
- 100g płatków owsianych (użyłam górskich)
- 180g mąki pszennej
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 50g cukru
- 80 ml oleju
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody
Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temp. pokojowej.
W misce wymieszać płatki z jogurtem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały.
W innej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem.
Skórkę kandyzowaną oprószyć mąką i wymieszać palcami.
W innej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem.
Skórkę kandyzowaną oprószyć mąką i wymieszać palcami.
Do jogurtu z płatkami dodać lekko roztrzepane jajko, cukier i olej, wymieszać łyżką. Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać 2-3 łyżki mleka lub soku owocowego (ja dałam więcej - 5-6 łyżek - bo ciasto było sporo za gęste).
Na końcu dodać skórkę kandyzowaną i wymieszać.
Na końcu dodać skórkę kandyzowaną i wymieszać.
Do formy na muffiny włożyć papilotki i nakładać ciasta do 3⁄4 wysokości.
Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
Wystudzić na początku w formie, a potem wyjąć. Posypać cukrem pudrem.
Piec w 180 stopniach przez około 25 minut.
Wystudzić na początku w formie, a potem wyjąć. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz