Jeśli macie ochotę na sernik, ale w niecodziennej odsłonie,
to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Dodaje się do niego zarówno sok jak i skórkę z limonki, dlatego
ma on bardzo intensywny smak i zapach.
Ja pokusiłam się jeszcze o lukier z soku limonki, ale oczywiście nie jest on niezbędny.
Sernik przygotowuje się błyskawicznie: składniki na masę serową miksuje się razem,
a spód wykonujemy z ciastek, kakao i masła. Polecam!
Spód:
- 20 dag herbatników
- 1 łyżka kakao
- 9 dag roztopionego masła
Masa serowa:
- 1 kg twarożku śmietankowego lub twarogu półtłustego zmielonego 2 razy
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- sok z 2 limonek
- skórka starta z 3 limonek
Lukier:
- sok z 1 limonki
- cukier puder
oraz:
- kandyzowana skórka cytrynowa do posypania
Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej.
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, założyć obręcz i zacisnąć na papierze. Odciąć nadmiar papieru wokół tortownicy.
Herbatniki zmiksować w blenderze z kakao. Wymieszać dokładnie z masłem. Wsypać do tortownicy. Mocno wciskać w dno.
Mleko skondensowane przelać do garnuszka/miski i wymieszać z cukrem, żeby się rozpuścił. Następnie wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce, zmiksować krótko - tylko do połączenia. Przenieść do tortownicy. Wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 1 godzinę.
Ostudzić w formie. Wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem polać lukrem (do soku z limonki dodawać cukier puder, aż uzyskamy dość gęstą ale nadal lejącą, konsystencję). Posypać kandyzowaną skórką cytrynową.
Smacznego :)
źródło: kilka przepisów + własna inwencja :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz