piątek, 28 grudnia 2012

Sernik Z Limonką


Jeśli macie ochotę na sernik, ale w niecodziennej odsłonie,
to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Dodaje się do niego zarówno sok jak i skórkę z limonki, dlatego 
ma on bardzo intensywny smak i zapach. 
Ja pokusiłam się jeszcze o lukier z soku limonki, ale oczywiście nie jest on niezbędny.
Sernik przygotowuje się błyskawicznie: składniki na masę serową miksuje się razem, 
a spód wykonujemy z ciastek, kakao i masła. Polecam!


Spód:
 
  • 20 dag herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 9 dag roztopionego masła

Masa serowa:
 
  • 1 kg twarożku śmietankowego lub twarogu półtłustego zmielonego 2 razy
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1  czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • sok z 2 limonek
  • skórka starta z 3 limonek

Lukier:
 
  • sok z 1 limonki
  • cukier puder

oraz:
 
  • kandyzowana skórka cytrynowa do posypania


Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej.

Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, założyć obręcz i zacisnąć na papierze. Odciąć nadmiar papieru wokół tortownicy.

Herbatniki zmiksować w blenderze z kakao. Wymieszać dokładnie z  masłem. Wsypać do tortownicy. Mocno wciskać w dno.

Mleko skondensowane przelać do garnuszka/miski i wymieszać z cukrem, żeby się rozpuścił. Następnie wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce, zmiksować krótko - tylko do połączenia. Przenieść do tortownicy. Wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 1 godzinę.
 
Ostudzić w formie. Wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem polać lukrem (do soku z limonki dodawać cukier puder, aż uzyskamy dość gęstą ale nadal lejącą, konsystencję). Posypać kandyzowaną skórką cytrynową.

Smacznego :)


 

źródło: kilka przepisów + własna inwencja :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz