sobota, 12 stycznia 2013

Ciasto "Czekoladowa Trufla"


Coś dla uzależnionych od czekolady :) Bardzo wilgotne ciasto 
na bazie gorzkiej czekolady, z niewielką tylko zawartością mąki. 
Kaloryczne jest na pewno, ale od czasu do czasu... można, a nawet trzeba zjeść :)
Bardzo polecam.


Składniki:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka rumu (nie miałam, więc dałam syrop amaretto)
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 15 dag masła/margaryny
  • 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki (z lekką górką)

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Odstawić do wystudzenia.
 
Jajka zmiksować z cukrem. Dalej miksując na niskich obrotach dodać ekstrakt, po czym wlewać cienką strużką roztopioną czekoladę. Na koniec ­ łyżką wmieszać przesianą mąkę z cynamonem.
Dno formy o średnicy ok. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i posypać bułką tartą.
 
Piec około 40 minut w 180oC. Uwaga ­ nie pieczemy tego ciasta do suchego patyczka!
Ciasto wyjąć z formy, gdy będzie całkowicie ostudzone. Posypać cukrem pudrem lub łyżeczką startej skórki z pomarańczy.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz