Coś dla uzależnionych od czekolady :) Bardzo wilgotne ciasto
na bazie gorzkiej czekolady, z niewielką tylko zawartością mąki.
Kaloryczne jest na pewno, ale od czasu do czasu... można, a nawet trzeba zjeść :)
Bardzo polecam.
Składniki:
- 200g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- 1 łyżka rumu (nie miałam, więc dałam syrop amaretto)
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 15 dag masła/margaryny
- 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mąki (z lekką górką)
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Odstawić do wystudzenia.
Jajka zmiksować z cukrem. Dalej miksując na niskich obrotach dodać ekstrakt, po czym wlewać cienką strużką roztopioną czekoladę. Na koniec łyżką wmieszać przesianą mąkę z cynamonem.
Dno formy o średnicy ok. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Dno formy o średnicy ok. 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Piec około 40 minut w 180oC. Uwaga nie pieczemy tego ciasta do suchego patyczka!
Ciasto wyjąć z formy, gdy będzie całkowicie ostudzone. Posypać cukrem pudrem lub łyżeczką startej skórki z pomarańczy.
Ciasto wyjąć z formy, gdy będzie całkowicie ostudzone. Posypać cukrem pudrem lub łyżeczką startej skórki z pomarańczy.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz