Jest to na prawdę bardzo dobry przepis na chałkę. Myślę, że swobodnie można
obejść się bez tych kupczych chałek i upiec
własną - bez żadnych spulchniaczy i polepszaczy.
Gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani :) Smacznego!
Składniki:
- 4 dag drożdży
- 55 dag mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl mleka
- 1 duże jajko
- 2-3 łyżki oleju
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki cukru
- żółtko
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 3 łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z 3 łyżkami cukru, sól i wodę. Zagnieść ciasto, na końcu dodając olej. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami w miseczce.
Ciasto przenieść na stolnicę, zagnieść krótko i podzielić na 2 części. Z każdej uformować 3 wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce połączyć i podwiną pod spód.
Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na około 20 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wierzch żółtkiem i posypać kruszonką.
Piec około 20 - 30 min w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz