piątek, 11 stycznia 2013

Chałka Z Kruszonką


Jest to na prawdę bardzo dobry przepis na chałkę. Myślę, że swobodnie można 
obejść się bez tych kupczych chałek i upiec 
własną - bez żadnych spulchniaczy i polepszaczy.
Gwarantuję, że nie będziecie rozczarowani :) Smacznego!

Składniki:

­
  •  4 dag drożdży
  • ­ 55 dag mąki
  • ­ 1/2 łyżeczki soli
  • ­ 1/2 szkl mleka
  • ­ 1 duże jajko
  • ­ 2-3 łyżki oleju
  • ­ 5 łyżek wody
  • ­ 4 łyżki cukru
  • ­ żółtko

Kruszonka:
 
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła


 Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 3 łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z 3 łyżkami cukru, sól i wodę. Zagnieść ciasto, na końcu dodając olej.  Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
 
Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami w miseczce.
 
Ciasto przenieść na stolnicę, zagnieść krótko i podzielić na 2 części. Z każdej  uformować 3 wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce połączyć i podwiną pod spód.
 
Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na około 20 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować wierzch żółtkiem i posypać kruszonką. 
Piec około 20 - ­30 min w 180 stopniach C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz