wtorek, 25 grudnia 2012

Piernik Staropolski





Prawdziwy piernik - najlepszy i jedyny w swoim rodzaju. Idealny.
Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. 
Ciasto na ten piernik musi leżakować około 5-6 tygodni, a więc trzeba odpowiednio wcześnie zakupić składniki i zabrać się za jego przygotowanie.
Ciasto jest początkowo luźne, ale po okresie leżakowania tężeje 
i daje się go normalnie rozwałkować, podsypując mąką. 
Po upieczeniu staje się twardy, jednak mięknie po około tygodniu. Bardzo polecam!


Składniki:

  • 1/2 kg miodu
  • 1 szklanka cukru 
  • 25 dag margaryny mlecznej
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ­ 3 torebki przyprawy do piernika (po 40 g w torebce)

Polewa:
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 4-­6 łyżek mleka


Miód, cukier i masło podgrzać, prawie do wrzenia, wymieszać i ostudzić.
Dodać mąkę, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w 1/2 szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrabiać i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5- ­ 6 tygodni. Piec ok 1 tygodnia przed świętami (najlepiej 10 dni wcześniej).

Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować (na około 0,5 cm) i piec w dużej blaszce (moja ma 24x36 cm) w 170 -­ 180oC przez około 15- ­ 20 minut (zależy od grubości placka). Ostudzić.
Po 3 dniach od pieczenia placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia'.
Po kolejnych 3-­4 dniach polałam piernik czekoladą (składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej, a mleka dodać tyle, by polewa dobrze rozprowadzała się po cieście). Można polać lukrem zamiast czekoladą.
Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz