Kolejna propozycja na święta - smaczna, sycąca i aromatyczna.
Zapach podczas pieczenia jest nie do opisania - mieszanka pomarańczy, cynamonu, bakalii i czekolady. Jest to najlepszy keks, jaki jadłam - wilgotny, "napakowany" bakaliami.
Co roku zmieniam odrobinę rodzaj bakalii, ale ważne jest by zachować proporcje między poszczególnymi składnikami - inaczej może wyjść za suchy lub z kolei zakalcowaty.
Należy trzymać się ściśle przepisu (czyli czasu pieczenia i studzenia
oraz wymiarów foremki) - wtedy na pewno nic nie zagrozi naszemu keksowi :)
Bardzo polecam do wypróbowania!
Bakalie:
- 1⁄2 szklanki wiórków kokosowych
- 1⁄2 szklanki płatków migdałowych
- 1 szklanka pokrojonych suszonych śliwek
- 1⁄2 szklanki suszonej żurawiny
- 1⁄2 szklanki rodzynek
- 100 g suszonej papai
Do nasączenia:
- 1⁄4 szklanki nalewki z pigwy
- dopełnić do 2/3 szklanki sokiem pomarańczowym
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych lub błyskawicznych)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
- 3 jajka
- 5 dag masła roztopionego
- 5 dag oleju (czyli ok. 5 łyżek)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
- szczypta soli
Nalewkę i sok pomarańczowy podgrzać i połączyć w misce z bakaliami. Odstawić na pół godziny.
Po tym czasie dodać do nich dżem, miód, cynamon, wymieszać. Dodać czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki.
Po tym czasie dodać do nich dżem, miód, cynamon, wymieszać. Dodać czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałki.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę, płatki, cukier,sodę i sól.
Jajka roztrzepać i wymieszać z ostudzonym tłuszczem, dodać do bakalii i wymieszać. Następnie połączyć je z suchymi składnikami.
Jajka roztrzepać i wymieszać z ostudzonym tłuszczem, dodać do bakalii i wymieszać. Następnie połączyć je z suchymi składnikami.
Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 9x27 cm i wysokości 8 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 40-45 minut.
Ostudzić dokładnie w formie! (najlepiej nie wyjmować aż do ranka następnego dnia).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 40-45 minut.
Ostudzić dokładnie w formie! (najlepiej nie wyjmować aż do ranka następnego dnia).
W oryginale keks polano białą czekoladą i posypano suszoną żurawiną.
Smacznego:)
źródło (zmodyfikowany odrobinę)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz