poniedziałek, 3 grudnia 2012

Razowy Keks Z Żurawiną


Kolejna propozycja na święta - smaczna, sycąca i aromatyczna. 
Zapach podczas pieczenia jest nie do opisania - mieszanka pomarańczy, cynamonu, bakalii i czekolady. Jest to najlepszy keks, jaki jadłam - wilgotny, "napakowany" bakaliami.
Co roku zmieniam odrobinę rodzaj bakalii, ale ważne jest by zachować proporcje między poszczególnymi składnikami - inaczej może wyjść za suchy lub z kolei zakalcowaty.
Należy trzymać się ściśle przepisu (czyli czasu pieczenia i studzenia 
oraz wymiarów foremki) - wtedy na pewno nic nie zagrozi naszemu keksowi :)
Bardzo polecam do wypróbowania!



Bakalie:
 
  • 1⁄2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1⁄2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka pokrojonych suszonych śliwek
  • 1⁄2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1⁄2 szklanki rodzynek
  • 100 g suszonej papai

Do nasączenia:
 
  • 1⁄4 szklanki nalewki z pigwy
  • dopełnić do 2/3 szklanki sokiem pomarańczowym

Ciasto:
 
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych lub błyskawicznych)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 3 jajka
  • 5 dag masła roztopionego
  • 5 dag oleju (czyli ok. 5 łyżek)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
  • szczypta soli


Nalewkę i sok pomarańczowy podgrzać i połączyć w misce z bakaliami. Odstawić na pół godziny.
Po tym czasie dodać do nich dżem, miód, cynamon, wymieszać. Dodać czekoladę  pokrojoną na mniejsze kawałki.
 
W oddzielnej misce wymieszać mąkę, płatki, cukier,sodę i sól.
Jajka roztrzepać i wymieszać z ostudzonym tłuszczem, dodać do bakalii i wymieszać. Następnie połączyć je z suchymi składnikami.
 
Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 9x27 cm i wysokości 8 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 40-­45 minut.
Ostudzić dokładnie w formie! (najlepiej nie wyjmować aż do ranka następnego dnia).

W oryginale keks polano białą czekoladą i posypano suszoną żurawiną.

Smacznego:)





źródło (zmodyfikowany odrobinę)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz