wtorek, 18 grudnia 2012

Jogurtowe Ciasto Z Białą Czekoladą i Truskawkami


Nie mogłam go nie upiec - bardzo lubię, gdy do ciasta dodaje się białą czekoladę.
Takie ciasto zyskuje specyficzny aromat i smak, 
a dodatek owoców sprawia, że jest bardziej orzeźwiający. 
Wspaniały przepis na lato, gdy mamy owoców pod dostatkiem,
i zimą również, trzeba mieć tylko trochę mrożonych truskawek, jagód lub malin. 
Idealnie nadają się też owoce z puszki jak brzoskwinie lub też nektarynki, 
które można dostać w supermarkecie.
Polecam gorąco, szczególnie do szklanki ciepłego mleka ;)



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1⁄2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurtu)
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 100g białej czekolady startej na grubych oczkach

oraz:
 
  • 1 szklanka truskawek (rozmrożonych)

Kruszonka:
 
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 6 dag masła miękkiego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 
Składniki na kruszonkę rozgnieść palcami i odstawić.
 
W jednej misce mieszamy jajka z cukrem, olejem, aromatem, maślanką i szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i czekoladę.
Wymieszać (przy pomocy łyżki) zawartość obu misek.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x35 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Na wierzchu poukładać owoce. Jeśli używacie owoców mrożonych, trzeba je wcześniej rozmrozić i odlać sok, który z nich wyciekł. W oryginale wykorzystano brzoskwinie z puszki, które należy odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać kruszonką.
 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 50 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ostudzić w formie.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz