niedziela, 23 grudnia 2012

Orzeszki


Dziś będzie krótko - wrzucam przepis i muszę uciekać, 
bo przed świętami pracy a pracy.. :) 
Receptura pochodzi z mojego zeszyciku, a orzeszki wychodzą smaczne. 
Ciasto lepiej upiec 3 dni przed świętami, następnego dnia przełożyć, 
a potem zostawić, żeby ciasto nawilgotniało i stało się przez to bardziej miękkie.
Masa jest zrobiona z mleka w proszku oraz dodaje się do niego orzechy. 
Poza tym na pewno nie jest to deser niskokaloryczny, 
ale w święta można sobie pofolgować ;)


Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 250 g margaryny
  • 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Masa:
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 1⁄2 szklanki mleka
  • 2 – 2,5 szklanki mleka w proszku
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • aromat migdałowy lub 1 łyżka syropu Amaretto


Składniki na ciasto zagniatać, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
Rozwałkować na ok. 2­-3 mm i wykrawać małe krążki (ja użyłam większego kieliszka do wódki). Krążkami ciasta wylepiać foremki­-orzeszki. Ustawiać na blasze i piec w 200 stopniach przez ok 15 minut. Ostudzić.
Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuścić i gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia, przestudzić lekko i dodać przesiane mleko w proszku, orzechy i Amaretto/aromat. Wymieszać. Gdy masa ma już odpowiednio gęstą konsystencję – nadziewać orzeszki.
Obtoczyć w cukrze pudrze.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz