A oto kolejna propozycja z jabłkami, ale tym razem wzbogacona o gruszki :)
Czyli ciasto drożdżowe zawijane z dżemem jabłkowo-gruszkowym - strudel.
Inspiracją na ciasto był przepis z Galerii Potraw (z moimi modyfikacjami), niestety nie mogłam się doszukać bezpośredniego odnośnika.
W każdym bądź razie ciasto wychodzi mięciutkie, pulchne i dość
długo (jak na ciasto drożdżowe) takie pozostaje - u mnie dwa dni, bo dłużej
nie miałam okazji już sprawdzić :)
Ja podzielił;am ciasto na dwie blaszki, ale jeśli macie dostępną troszkę
dłuższą wąską formę, to nie trzeba tego robić. Smacznego!
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 3⁄4 szklanki mleka letniego
- 1 łyżka masła roztopionego
- 3 łyżki oleju
- 1⁄4 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka aromatu śmietankowego
- 2 dag drożdży
- 3 łyżki cukru
Składniki na nadzienie:
- słoiczek (ok. 250 ml) dżemu z gruszek
- 4 łyżki dżemu z jabłek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
- białko
- cukier puder
Oba dżemy wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić.
Drożdże rozrobić w 1⁄2 szklanki mleka i z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Odstawić na 5-10 minut.
Pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła i oleju) umieścić w misce i dodać rozczyn. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodać tłuszcz i wyrabiać jeszcze parę minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe misce na ok. pół godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 6mm. Przekroić na pół tak, aby powstały dwa prostokąty. Posmarować oba dżemem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku, sklejając na łączeniach.
Przełożyć do dwóch blaszek (ok. 8x25) wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem po wierzchu, przy pomocy pędzelka.
Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 6mm. Przekroić na pół tak, aby powstały dwa prostokąty. Posmarować oba dżemem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku, sklejając na łączeniach.
Przełożyć do dwóch blaszek (ok. 8x25) wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem po wierzchu, przy pomocy pędzelka.
Piec ok. 30-35 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz