wtorek, 9 października 2012

Strudel Jabłkowo - Gruszkowy


A oto kolejna propozycja z jabłkami, ale tym razem wzbogacona o gruszki :)
Czyli ciasto drożdżowe zawijane z dżemem jabłkowo-gruszkowym - strudel.
Inspiracją na ciasto był przepis z Galerii Potraw (z moimi modyfikacjami), niestety nie mogłam się doszukać bezpośredniego odnośnika. 
W każdym bądź razie ciasto wychodzi mięciutkie, pulchne i dość
 długo (jak na ciasto drożdżowe) takie pozostaje - u mnie dwa dni, bo dłużej 
nie miałam okazji już sprawdzić :) 
Ja podzielił;am ciasto na dwie blaszki, ale jeśli macie dostępną troszkę
 dłuższą wąską formę, to nie trzeba tego robić. Smacznego!


Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3⁄4 szklanki mleka letniego
  • 1 łyżka masła roztopionego
  • 3 łyżki oleju
  • 1⁄4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka aromatu śmietankowego
  • 2 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru

Składniki na nadzienie:

  • słoiczek (ok. 250 ml) dżemu z gruszek
  • 4 łyżki dżemu z jabłek
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Ponadto:
  • białko
  • cukier puder

Oba dżemy wymieszać z mąką ziemniaczaną i cynamonem. Odstawić.
Drożdże rozrobić w 1⁄2 szklanki mleka i z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Odstawić na 5­-10 minut.
Pozostałe składniki na ciasto (oprócz masła i oleju) umieścić w misce i dodać rozczyn. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Pod koniec dodać tłuszcz i wyrabiać jeszcze parę minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe misce na ok. pół godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 6mm. Przekroić na pół tak, aby powstały dwa prostokąty. Posmarować oba dżemem i zwinąć wzdłuż dłuższego boku, sklejając na łączeniach.
Przełożyć do dwóch blaszek (ok. 8x25) wyłożonych papierem do pieczenia.  Posmarować rozkłóconym białkiem po wierzchu, przy pomocy pędzelka.
Piec ok. 30­-35 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz