Dziś proponuję ciastka z mąki pełnoziarnistej, powszechnie znane jako Digestive.
Coraz częściej widać je na sklepowych półkach,
jednak takie wykonane w domu są o niebo zdrowsze.
Bardzo sycące, nie za słodkie, dlatego z dodatkiem mlecznej czekolady
smakują wyśmienicie.
Polecam do szklanki gorącego mleka na zbliżające się chłodne wieczory :)
Smacznego!
Składniki na 2 blachy ciastek:
- 2 niepełne szklanki mąki pełnoziarnistej
- 10 dag mąki pszennej
- 2/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
- pół łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 7 łyżek mleka
Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 3 łyżeczki mleka
- 2 łyżeczki wody
- 1⁄2 łyżeczki kakao
Płatki owsiane zmielić blenderem (ok. 20-30 sekund) - nie muszą być jak mąka. Wszystkie
składniki połączyć i zagnieść ciasto.
Uformować z niego wałek o średnicy 4-5 cm i ostrym nożem kroić na plastry o grubości ok. 3-4 mm.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 - 190oC.
Studzić na kratce.
Składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Na
ostygniętych ciastkach robić esy floresy lub zanurzać jedną stronę w polewie, odstawić i poczekać, aż zastygnie.
składniki połączyć i zagnieść ciasto.
Uformować z niego wałek o średnicy 4-5 cm i ostrym nożem kroić na plastry o grubości ok. 3-4 mm.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 - 190oC.
Studzić na kratce.
Składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Na
ostygniętych ciastkach robić esy floresy lub zanurzać jedną stronę w polewie, odstawić i poczekać, aż zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz