wtorek, 23 października 2012

Ciastka Digestive Z Czekoladą


Dziś proponuję ciastka z mąki pełnoziarnistej, powszechnie znane jako Digestive.
Coraz częściej widać je na sklepowych półkach, 
jednak takie wykonane w domu są o niebo zdrowsze.
Bardzo sycące, nie za słodkie, dlatego z dodatkiem mlecznej czekolady 
smakują wyśmienicie.
Polecam do szklanki gorącego mleka na zbliżające się chłodne wieczory :)
Smacznego!


Składniki na 2 blachy ciastek:
  • 2 niepełne szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2/3 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • pół łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżek mleka

Polewa:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki mleka
  • 2 łyżeczki wody
  • 1⁄2 łyżeczki kakao


Płatki owsiane zmielić blenderem (ok. 20-30 sekund) - nie muszą być jak mąka. Wszystkie
składniki połączyć i zagnieść ciasto.
Uformować z niego wałek o średnicy 4-5 cm i ostrym nożem kroić na plastry o grubości ok. 3-4 mm.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 - 190oC.
Studzić na kratce.
Składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Na
ostygniętych ciastkach robić esy floresy lub zanurzać jedną stronę w polewie, odstawić i poczekać, aż zastygnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz