sobota, 6 października 2012

Ciastka 'Pieguski'


 A może macie ochotę na ciasteczka w sobotnie popołudnie? :)
Kruche, ale nie zbyt twarde, z kawałkami gorzkiej czekolady i bardzo dobre.
Najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4-5 dni.
Polecam i smacznego!


Składniki:

  • ­2 szklanki mąki pszennej
  • ­2 żółtka
  • ­2 łyżki kwaśnej  śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • ­1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ­szczypta soli
  • ­szczypta amoniaku
  • ­1/4 szklanki cukru
  • ­cukier waniliowy
  • ­70 g gorzkiej czekolady (lub innej)


Czekoladę połamać na kawałki, a następnie przekroić nożem dwa razy - w poprzek. Odstawić.

Z reszty składników zagnieść ciasto, a na końcu dodać czekoladę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie wyjąć z lodówki, odrywać kawałki ciasta wielkości małego  orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec ok. 15 minut.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz