A może macie ochotę na ciasteczka w sobotnie popołudnie? :)
Kruche, ale nie zbyt twarde, z kawałkami gorzkiej czekolady i bardzo dobre.
Najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4-5 dni.
Polecam i smacznego!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta amoniaku
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 70 g gorzkiej czekolady (lub innej)
Czekoladę połamać na kawałki, a następnie przekroić nożem dwa razy - w poprzek. Odstawić.
Z reszty składników zagnieść ciasto, a na końcu dodać czekoladę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie wyjąć z lodówki, odrywać kawałki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec ok. 15 minut.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Z reszty składników zagnieść ciasto, a na końcu dodać czekoladę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie wyjąć z lodówki, odrywać kawałki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ̊C i piec ok. 15 minut.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz