W wakacje nie było jabłek, wykorzystywało się wiele innych owoców,
więc jesienią trzeba było wykorzystać je do maksimum :)
Parę tygodni temu zrobiłam to ciasto, jak jeszcze miałam
mnóstwo jabłek i piekłam z nimi ciasta na okrągło.
Niedługo planuję piec więcej typowo jesiennych
ciast: z bakaliami, cynamonem, masami, a także serniki.
Polecam i smacznego!
Składniki na dużą blachę (24x36cm):
- 2 jajka
- 3 dag drożdży
- 1⁄2 kg mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka ciepłego
- 3 łyżki oleju (lub roztopionego masła)
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu cytrynowego lub trochę skórki startej z cytryny
Ponadto:
- kilka jabłek (ok. 5 sztuk)
- cukier kryształ
- cynamon
- ew. cukier puder do posypania
Zrobić rozczyn. W tym celu rozmieszać pół szklanki mleka z drożdżami i płaską łyżką cukru. Odstawić.
W misce umieścić mąkę, sól, pozostały cukier i mleko, aromat (lub skórkę z cytryny) i jajka (można je wcześniej trochę roztrzepać). Wlać rozczyn i wyrabiać ciasto przez parę minut. Na końcu dodać olej i znowu wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny (powinno podwoić objętość).
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny (powinno podwoić objętość).
W międzyczasie umyć i obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.
Gdy ciasto urośnie, przenieść je do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Na wierzchu układać jabłka i wciskać je mocno w dno. Posypać cukrem kryształem i cynamonem.
Na wierzchu układać jabłka i wciskać je mocno w dno. Posypać cukrem kryształem i cynamonem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec na drugim od dołu poziomie piekarnika przez około 35 - 40 minut.
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz