sobota, 20 października 2012

Ciasto Drożdżowe Z Jabłkami


W wakacje nie było jabłek, wykorzystywało się wiele innych owoców, 
więc jesienią trzeba było wykorzystać je do maksimum :)
Parę tygodni temu zrobiłam to ciasto, jak jeszcze miałam 
mnóstwo jabłek i piekłam z nimi ciasta na okrągło.
Niedługo planuję piec więcej typowo jesiennych 
ciast: z bakaliami, cynamonem, masami, a także serniki.
Polecam i smacznego!

Składniki na dużą blachę (24x36cm):
 
  • 2 jajka
  • 3 dag drożdży
  • 1⁄2 kg mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka ciepłego
  • 3 łyżki oleju (lub roztopionego masła)
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub trochę skórki startej z cytryny


Ponadto:
 
  • kilka jabłek (ok. 5 sztuk)
  • cukier kryształ
  • cynamon
  • ew. cukier puder do posypania


Zrobić rozczyn. W tym celu rozmieszać pół szklanki mleka z drożdżami i płaską łyżką cukru. Odstawić. 
W misce umieścić mąkę, sól, pozostały cukier i mleko, aromat (lub skórkę z cytryny) i  jajka (można je wcześniej trochę roztrzepać). Wlać rozczyn i wyrabiać ciasto przez parę minut. Na końcu dodać olej i znowu wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie odstawać od ręki.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny (powinno podwoić objętość).
 
W międzyczasie umyć i obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.
 
Gdy ciasto urośnie, przenieść je do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Na wierzchu układać jabłka i wciskać je mocno w dno. Posypać cukrem kryształem i cynamonem.
 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec na drugim od dołu poziomie piekarnika przez około 35 - ­40 minut.
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.




przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz